Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Så vill ministern ändra på flyktingvården

Publicerad: 9 december 2015, 08:10

Hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), här på Dagens Medicins cancerdag.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Sjukvården ska rustas bättre för att klara av att ge hälso- och sjukvård till flyktingar. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ska samordna insatserna.


Regeringen ger de båda myndigheterna i uppdrag att hjälpa och vägleda landstingen i arbetet med att erbjuda hälsoundersökningar till asylsökande. De ska bland annat se om dessa kan förenklas och effektiviseras.

Socialstyrelsen ska också kartlägga behovet av tolkar och ska – tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting – göra en fördjupad analys av hälsoutmaningar med tanke på de många asylsökande. I analysen ingår att titta på vilka förändringar som kan behövas.

Behoven av vaccinationer hos asylsökande ska utredas av Folkhälsomyndigheten som också ska ta fram förslag på åtgärder på vaccinationsprogram, om detta behövs.

Förslagen läggs fram av hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), på Svenska Dagbladets debattsida i dag, onsdag.

”Genom ett sammanhållet arbete med analyser, samt metod- och kunskapsstöd så kan myndigheterna bättre stödja det viktiga arbete som otaliga medarbetare i vården just nu genomför runt om i landet. Tillsammans är jag övertygad om att vi kan möta de utmaningar vi står inför.”, skriver Gabriel Wikström

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev