Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Så vill regeringen ta EMA till Sverige

Publicerad: 8 december 2016, 06:57

Svenska Läkemedelsverket är regeringens starkaste kort för att få hit den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Länk till innehåll

– Det är en myndighet med gott renommé i Europa, den näst mest anlitade rapportören och samarbetspartnern till EMA redan i dag, och vi har en av de snabbaste godkännandeprocesserna i hela EU, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikstöm (S), till Dagens Medicin om Läkemedelsverket.

I dag, torsdag, kallade sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till pressträff tillsammans med EU-minister Ann Linde (S) för att presentera ”ett svenskt initiativ med anledning av Brexit”.

Det handlade om att regeringen aktivt ska arbeta för att få den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA till Sverige.

I en debattartikel i torsdagens Dagens industri berättar de båda ministrarna, tillsammans med statsrådskollegorna Helene Hellmark Knutsson (S) och Mikael Damberg (S), om den kampanj som planeras gentemot övriga EU-medlemsstater. Bland annat ska ett särskilt sekretariat inrättas för att planera och organisera kandidaturen.

Regeringen pekar ut Stockholm-Uppsalaregionen som en tänkt plats för en framtida lokalisering av myndigheten.

Det har sedan tidigare varit känt att regeringen är sugen på att få EMA till Sverige. Men att EU:s smittskyddsmyndighet redan ligger här, medan många medlemsländer ännu inte har någon EU-myndighet, kan ligga Sverige i fatet, enligt bedömare.

Enligt regeringen kommer kampen om EMA att stå mellan olika huvudstäder och det är ett av skälen till att regeringen satsar på just Stockholm-Uppsala regionen, berättade Gabriel Wikström under pressträffen. Ett annat skäl är att regionen redan har en stark sektor inom läkemedelsområdet.

DAGENS MEDICIN/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev