Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sahlgrenska klassar olyckor och död som ”dålig publicitet”

Publicerad: 12 september 2014, 08:43

I avvikelsesystemet på Sahlgrenska universitetssjukhuset finns hundratals poster där patienters självmord och skador klassas som ”dålig publicitet”.


Tidningen Faktum har tagit del av uppgifter från avvikelsesystemet inom psykiatrin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset de senaste tre åren. I en tiondel, över 600 fall, har ansvariga chefer klassat allvarliga avvikelser som ”dålig publicitet”.

Ett exempel rör en kvinna som begick självmord på en av sjukhusets toaletter och där det står följande i avvikelsesystemet:

”Konsekvens för patient: Dödsfall”. Konsekvens för organisationen: Dålig publicitet”.

– Så min döda fru är dålig publicitet? säger en man till tidningen.

Något beslutstöd för när en chef ska klassa en händelse som dålig publicitet ska inte finnas och ansvariga på sjukhuset som tidningen varit i kontakt med kan inte heller svara på frågan om varför klassificeringen ens finns med i avvikelsesystemet för patientsäkerhet.

Verksamhetschefen och chefsöverläkaren Tobias Nordin är dock kritisk:

– Jag tycker inte att förvalet ”dålig publicitet” är relevant att ha med varken i avvikelsesystemet eller på något annat sätt. Det är viktigt att patienterna kan lita på att psykiatrin medger när vi gjort fel, säger han till tidningen.

När Dagens Medicin ringer upp Joakim Kenndal, kommunikationsdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset, är han snabb med att förklara att sjukhuset nu ska försöka ändra i systemet.

– När vi i går fick reda på detta  var vi alla överens om att det inte var en bra kategorisering och framförallt inte hjälper till i avvikelsehanteringssystemet så nu kommer vi driva frågan.

Hur menar du fick reda på, systemet infördes inte i går.

– Nej, det har funnits i fem till sex år

Hur kommer det sig att igen har reagerat tidigare? Enligt Faktums uppgifter är det över 600 avvikelserapporter som har märkts ”dålig publicitet”.

– Jag är lika förvånad som alla andra att ingen har reagerat på det tidigare. Systemet finns inte bara på Sahlgrenska utan på alla sjukhusen, inklusive i något annat landsting. Jag tycker att det är väldigt konstigt att man inte har reagerat på det

Tycker ni själva att det här är dålig publicitet för er?

– När man gör kopplingen mellan kategorivalet och avvikelsen så tycker jag att det inte blir bra. Sen måste man naturligtvis förstå syftet bakom. Det viktigaste för oss är ju granskningen som sådan, att den kommer fram. Vi lägger inte jättestor vikt vid den kategorin, det är ett dåligt ordval och det måste vi ändra på.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev