Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Samarbete kan rädda Sollefteå akutsjukhus

Publicerad: 17 mars 2016, 07:00

Sjukhuset i Sollefteå.

Genom ett samarbete mellan kommun och landsting vill Kramfors och Sollefteå kommun rädda Sollefteå sjukhus. I maj ska en första målbild vara klar.


Ämnen i artikeln:

Tiohundra

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om nedläggningar som hotar Sollefteå sjukhus på grund av den ekonomiska kris som råder inom landstinget i Västernorrland. Nu vill kommunpolitiker i Kramfors och Sollefteå rädda sjukhuset genom att gå in i ett samarbete med landstinget och slå ihop den kommunala vården med den vård som bedrivs inom landstinget.

– Initiativet om en sammanslagning kom faktiskt från båda hållen. Samtidigt som Socialdemokraterna i Kramfors och Sollefteå skrev en motion kom ett liknande förslag från landstinget, säger Jan Sahlén, kommunalråd i Kramfors kommun, till Dagens Medicin.

Projektet med att hitta alternativa lösningar på neddragningarna inom sjukvården kallas ”Sammanhållet vårdområde Ådalen”. Enligt Jan Sahlén handlar det inte bara om att rädda sjukhuset, utan också om att bygga upp en ny verksamhetsform som syftar till att skapa en sammanhållen vårdkedja, där sjukhusets betydelse stärks.

– Det finns en så kallad ”bruttolista” med förslag på vad som kan ingå men exakt vad samarbetet kommer att innehålla är upp till verksamhetsansvariga. När målbilden är klar kommer vi att lämna över stafettpinnen till dem.

Jan Sahlén poängterar att innehållet i samarbetet är viktigt, kommunerna vill ha ett sjukhus med bassjukvård och vad som ska ingå där måste specificeras för att ett samarbete ska vara aktuellt. Enligt honom är sjukhusvårdens innehåll den viktigaste stötestenen.

– Det är viktigt att man är tydlig och ärlig med sina avsikter. Jag hoppas att vi kan föra en konstruktiv och öppen diskussion och att vi tre parter gemensamt kan komma överens om vilken vård som kommer att bedrivas, säger han.

Inspirationen kommer från Norrtälje där ett liknande samarbete mellan kommun och landsting funnits i tio år, genom vårdbolaget Tiohundra.

– För tio år sedan var sjukhuset i Norrtälje också hotat av nedläggning och då hittade man den här samarbetsformen, säger Jan Sahlén.

Nu har representanter från företaget Tiohundra i Norrtälje presenterat sin verksamhet för politikerna i Västernorrland.

Hur samarbetet kommer att se ut i detalj kommer att diskuteras efter den första maj, då landstinget och kommunerna ska presentera målbilden för hur man vill att kommunal vård och omsorg ska integreras i den vård som i dag bedrivs av landstinget.

Relaterat material

20 000 vill rädda Sollefteå akutsjukhus

Sollefteå ämne för riksdagsdebatt

Delar av Sollefteå sjukhus kan läggas ner

VICTORIA MAAHERRA

Ämnen i artikeln:

Tiohundra

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev