Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Satsning på samers hälsa

Publicerad: 24 mars 2017, 09:39

Regeringen satsar tre miljoner kronor på ett kunskapsnätverk för att långsiktigt förbättra hälsan hos den samiska befolkningen.


En kartläggning av den psykosociala hälsan hos den samiska befolkningen som Sametinget gjorde 2015 visade att samerna hade en sämre eller mycket sämre hälsa jämfört med motsvarande grupper i den övriga befolkningen. Det är bakgrunden till den satsning som regeringen nu gör där Västerbottens läns landsting får tre miljoner kronor. Pengarna ska Västerbotten använda för att tillsammans med Region Norrbotten, Region Jämtland Härjedalen, Sametinget och samiska organisationer bygga upp ett kunskapsnätverk. Målet med nätverket är att ta fram en långsiktig strategi för förbättring av samernas hälsosituation.

– Vi behöver fortsätta stärka det samiska folkets självbestämmande. Den psykiska hälsan är en viktig del i livet som helhet, och det här beslutet är därför en viktig del i det arbetet, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i ett pressmeddelande.

Arbetet i kunskapsnätverket ska pågå till den 31 januari 2020 och i nätverkets uppdrag ingår bland annat att utreda vilka verksamhetsfunktioner och vårdtjänster som kan utvecklas för den samiska befolkningen.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News