Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SBU: Äldre alltför sällan med i svensk klinisk forskning

Publicerad: 13 maj 2015, 14:58

I en rapport till socialdepartementet beskriver SBU sin syn på vilka vetenskapliga områden som bör förbättras inom svensk klinisk forskning. Även TLV har lämnat en rapport med inriktning mot tandvårdsforskning.


Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, föreslår satsningar inför den nya forskningspropositionen inom de tre områdena strukturella förändringar, hälsotillstånd och behandlingsmetoder. Några exempel på satsningar är ökat stöd till klinisk tillämpad behandlingsforskning där SBU anser att forskningsresultat skulle göra större nytta om den offentligt finansierade forskningen var av bättre kvalitet och gav klarare svar. Ett annat exempel är stöd till forskning om diagnostik och behandling av äldre personer. SBU anser att de äldre i dag är en grupp som alltför sällan inkluderas i studier trots att gruppen utgör nästan en femtedel av befolkningen.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, vill i sin tur att medel tillsätts för att täppa till kunskapsluckor inom områdena tandvård och äldrevård, medicinsk teknik och hälsoekonomi. Dessutom vill man utveckla vetenskapliga metoder för att jämföra effektdata från läkemedel. Bland annat tar TLV upp vikten av att följa upp effekter av olika material som sätts in i munnen eftersom dessa inte får orsaka skador på sikt.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev