Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SD vågmästare i Stockholms läns landsting

Publicerad: 15 september 2014, 05:00

Moderaterna i Stockholms läns landsting gör ett dåligt val, medan S ökar. Nykomlingen SD blir vågmästare.


Rösträknarna i Stockholms läns landsting var strax före sju på måndagsmorgonen fortfarande inte riktigt klara. Men med bara 5 av 1 235 valdistrikt kvar att räkna, var det sedan länge uppenbart att Moderaterna tappar stort jämfört med valet 2010. Partiet backar hela 14 mandat.

Samtidigt går både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet framåt. Den stora scenförändringen kommer sig dock av att Sverigdemokraterna kommer in och tar hela nio mandat. Partiet kan nu bli vågmästare.

– Det är ett nytt läge för oss som vi behöver analysera.Vi måste se till att Sverigedemokraterna inte får något inflytande, sade landstingsrådet Anna Starbrink (FP) till Dagens Medicin sent på valkvällen.

Vill du att det ska skapas en blocköverskridande majoritet?

– Vi behöver föra samtal innan vi kan säga något om det.

Helene Öberg (MP), oppositionslandstingsråd, ville ”hitta en kreativ lösning för att hålla Sverigedemokraterna utanför inflytande”.

– Jag håller på att räkna på vilka olika alternativ som finns just nu. Jag är väldigt öppen för alla alternativ. Vi räknar med att vi och Socialdemokraterna kommer att finnas med. Folkpartiet och Vänsterpartiet är de partier som ligger närmast till hands av de andra partierna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev