torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SD: ”Vi ska bli vårdpartiet i Sverige”

Publicerad: 2 maj 2017, 10:59

Jimmie Åkesson. Foto: Patrick Tragardh

Sverigedemokraterna väljer att bara redovisa satsningarna på sjukvård och offentliganställda från sin vårbudgetmotion. ”Vi ska bli vårdpartiet i Sverige”, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Ämnen i artikeln:

Vårdpolitik

Anledningen till att SD inte redovisar några övriga satsningar eller besparingar på andra områden är, enligt Åkesson, att fokus i motionen helt ligger på just vård och offentliganställda.

– Vi har ett relativt högt förtroende i de här frågorna hos väljarna och det gäller att kapitalisera på det, säger Jimmie Åkesson.

Totalt vill SD satsa 7,9 miljarder kronor på offentliganställda och sjukvården nästa år utöver regeringens satsningar. Merparten, 6,4 miljarder, ligger på personalen inom sjukvården i form av rätt till heltid, slopad karensdag för vårdpersonal, kompetenslyft för undersköterskor och vidareutbildning på arbetstid.

Därtill föreslås 1,4 miljarder kronor på olika vårdsatsningar, där 500 miljoner kronor till förlossningsvården är det största beloppet.

Hur detta ska finansieras redovisas inte.

– Vi har en finansiering men den redovisar vi i höst, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt (SD).

Han påminner om att de stora besparingarna brukar göras inom områdena migration och integration.

Enligt SD är partiets satsningar utöver regeringens anslag. Men partiet sade i höstas nej till regeringens tillskott på tio miljarder kronor till kommunerna.

– Det är helt olika pengar. Det var ett generellt tillskott. Utvärderingar av sådana tidigare satsningar visar att det sällan går till kärnverksamheterna. Det är ett ineffektivt sätt, säger Oscar Sjöstedt (SD).

SD har också fått kritik för att man drar in 53 miljarder kronor på kommunsektorn, men enligt Sjöstedt handlar det om en kombination av minskade utgifter samt ökade intäkter för kommunsektorn i andra delar av budgeten som inte påverkar helheten. Det handlar framför allt om att SD spar in på invandringskostnader.

SD:s förslag för 2018

■ 6,4 miljarder kronor på offentlig anställda, bland annat:
■ rätt till heltid, 4,4 miljarder
■ slopad karensdag för sjukvårdspersonal 400 miljoner kronor
■ vidareutbildning av sjuksköterskor på arbetstid 300 miljoner kronor
■ kompetenslyft för undersköterskor 200 miljoner kronor
■ generellt resurstillskott 500 miljoner kronor.
■ 1,4 miljarder på vård och omsorg, bland annat
■ 500 miljoner kronor på förlossningsvården
■ palliativ vård 150 miljoner kronor
■ slutenvård 85+ 150 miljoner kronor
■ vårdplatser psykiatri 125 miljoner kronor
■ ambulansvård 100 miljoner kronor

Källa: Sverigedemokraterna

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev