onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SD vill att vårdcentralerna ska sköta 1177

Publicerad: 13 december 2021, 16:05

Vårdcentralerna borde ha ansvaret för att sköta sjukvårdsrådgivningen, anser Sverigedemokraterna Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Låt varje vårdcentral sköta sjukvårdrådgivningen för sina listade patienter. Det föreslår Sverigedemokraterna i Region Stockholm. Intressant förslag, anser Sfam.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmSfamDistriktsläkarföreningen

LB


Under tisdagen ska hälso- och sjukvårdsnämnden ta beslut om att förlänga avtalet med Medhelp, som svarar på telefonsamtalen till 1177 Vårdguiden i Region Stockholm. Som Dagens Medicin berättat har utredningen inför beslutet kommit fram till att regionen som vårdgivare inte kan betraktas som tillräckligt oberoende för att driva 1177. 

I januari föreslog Sverigedemokraterna i en debattartikel i Dagens Medicin att vårdcentralerna ska ta över ansvaret för sjukvårdsrådgivningen och samma förslag kommer att läggas igen vid mötet i morgon. 

Läs mer: Utredning: Region Stockholm får inte driva sjukvårdsrådgivning 

Förslaget innebär att vårdcentralerna ska svara på telefonsamtal under vardagar och att ”en lämplig sammanslutning” ska svara på samtalen under kvällar och helger. 

– Det handlar om att förstärka konceptet med en väg in i sjukvården. Den vårdcentral där du är listad ska ha helhetsansvaret för din vård och vid behov kunna vägleda dig vidare till specialistvård. 1177 i dag är en helt separat funktion, det blir en splittrad primärvård, säger Gabriel Kroon (SD), gruppledare i Region Stockholm.

Uppdraget ska finansieras genom att inte längre behöva betala Medhelp och genom att lägga ner närakuterna. Ersättningen ska baseras på antalet listade patienter.

Den ”lämpliga sammanslutningen” som ni beskriver, finns inte den redan i form av 1177?

– Vi vill återinföra husläkarjourerna. En sammanslutning av vårdcentraler ska kunna bemanna telefonväxeln för sina listade patienter under kvällar och helger. Hela utgångspunkten är att vi ska stärka patientkännedomen. 

Förslaget är bra, tycker Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, och styrelseledamot för Distriktsläkarföreningen, DLF, i Region Stockholm. I ett mejl till Dagens Medicin skriver han att förslaget om att vårdcentralerna ska sköta telefonrådgivningen är mycket bra, under förutsättning att det också finansieras.

”När det gäller rådgivning jourtid låter förslaget också intressant men exakt hur man ska organisera det har vi inte analyserat närmare. Inom DLF Stockholm har vi mer diskuterat att 1177 skulle ha uppdraget jourtid”, skriver han.

Enligt Sverigedemokraterna ska alla aktörer som driver vårdcentral i Region Stockholm kunna ha sjukvårdsrådgivning. 

Förslaget har hittills inte får stöd av något annat parti i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev