torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sena upphandlingar av NKS-utrustning kritiseras

Publicerad: 16 maj 2016, 12:54

NKS

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

En oberoende utvärdering av Nya Karolinska Solna visar att kostnaderna kan komma att bli högre än planerat.

Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSStockholms läns landsting

Stockholms läns landsting har låtit konsultbolaget WSP granska och utvärdera avtal och kostnader för Nya Karolinska Solna, NKS. Detta sedan kritik riktats mot hur projektet utvecklats både ekonomiskt och i tid.

Enligt konsultrapporten har kostnaderna i avtalet, om så kallad offentlig- privat samverkan, OPS, på drygt 52,2 miljarder kronor, hittills inte överskridits.

Men rapporten riktar kritik mot att upphandlingsprojekten för att utrusta sjukhuset borde ha påbörjats tidigare. Nu riskerar kostnaderna att bli högre än beräknat och leveranser kan komma att försenas.

Det påpekas även att den budget som avsatts för ändringar och tilläggsprojekt till stora delar redan är förbrukad, samtidigt som det finns en rad önskemål om anpassningar och ändringar som kan komma att kosta både tid och pengar. I vilken omfattning är svårt att förutse.

Slutsatsen är att notan kommer att sluta på 61 miljarder kronor när utbetalningarna för byggnation, utrustning, tilläggsavtal, finansiering och drift av sjukhuset, fram till år 2040, räknats samman.

– 2017 års budget innehåller förslag om att omfördela resurser för att se till att det finns utrymme för nödvändiga tilläggsavtal, säger landstingsdirektör Toivo Heinsoo i ett pressmeddelande.

Enligt avtalet finns det möjlighet att omförhandla villkoren för finansieringen av NKS.

–Inför färdigställandet av byggprojektet pågår, enligt plan, ett arbete med att se över möjligheten till refinansiering för att hitta den bästa och mest kostnadseffektiva lösningen. Samt när i tiden en sådan eventuell justering bör äg rum, säger Toivo Heinsoo.

Avtalet som utvärderats gäller byggnationen av sjukhuset liksom finansiering och drift av hela sjukhuset fram till år 2040.

Relaterat material

Avtal om NKS under lupp

Alliansen dementerar planer på att häva NKS-avtal

Stramare tyglar för Stockholms vård

Regeringen varnade för NKS-upplägg

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev