Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sent räknade röster kan avgöra valet

Publicerad: 10 september 2018, 09:11

Hittills skiljer det bara 28 000 röster mellan de traditionella blocken — samtidigt som det återstår cirka 200 000 röster att räkna.


Tidigast på fredag finns ett slutgiltigt valresultat. År 1979 blev dessa röster helt avgörande för valutgången.

Valet är över, men rösträkningen pågår fortfarande. I nuläget skiljer det bara 28 000 röster mellan blocken, varför de cirka 200 000 röster som återstår att räkna kan förändra valresultatet.

Bland de röster som ännu inte räknats finns dels utlandsröster, som brukar vara 40 000–50 000 till antalet, dels förtidsröster. Tillsammans blir det cirka 200 000 röster. Först på onsdag finns ett slutgiltigt valresultat, enligt Valmyndigheten.

I förra valet var de tillkommande så kallade onsdagsrösterna 192 047 stycken till antalet. Då innebar dessa röster att Moderaterna och Miljöpartiet ökade med en tiondels procentenhet vardera, medan Socialdemokraterna tappade två tiondels procentenheter. För övriga partier blev det ingen skillnad alls.

I årets val, däremot, kan dessa röster avgöra valet. Framför allt med tanke på att erfarenheten säger att de borgerliga partierna dominerar bland utlandsrösterna. Någon liknande tendens finns dock inte bland förtidsrösterna, som alltså utgör en majoritet bland tillkommande onsdagsrösterna.

Nu på onsdag presenteras ett uppdaterat preliminärt valresultat, medan det slutgiltiga väntas bli klart tidigast på fredag.

Om de tillkommande rösterna avgör majoriteten är det i så fall inte första gången. Under valkvällen 1979 visade siffrorna på en knapp seger för det socialistiska blocket i Riksdagen. Socialdemokraternas ledare Olof Palme visste dock att det fanns fler röster kvar att räkna, varpå han utbrast:

"Skatteschweizarna avgör valet!"

Så blev också fallet. När onsdagsrösterna hade räknats skiftade riksdagsmajoriteten över i en borgerlig övervikt. Endast 8 404 röster skilde de politiska blocken åt.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev