fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sex partier ska styra Region Jönköpings län

Publicerad: 3 december 2018, 12:30

Martin Nedergaard-Hansen är nöjd med att Bevara Akutsjukhusen fått genomslag i förhandlingarna. Foto: Johan Wallström

NY VERSION: Nystartade Bevara Akutsjukhusen ska ingå i styret i Region Jönköpings län de kommande fyra åren. Sex partier bildar storkoalition.

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings län

LB


Vem eller vilka som ska styra regionen har varit oklart in i det längsta, men i fredags presenterades Koalition för Region Jönköpings Län. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Bevara Akutsjukhusen, BA, bildar ett majoritetsstyre, som också har ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet.

– Det har verkligen varit en snabb resa. Det känns stort och ansvarsfullt, säger Martin Nedergaard-Hansen, ordförande för BA.

Partiet bildades i slutet av februari och har i första hand riktat in sig på vården. I andra regionfrågor som kultur och kollektivtrafik kommer de att ha ett begränsat inflytande.

Den budget som koalitionen presenterat innehåller flera av de frågor BA drivit valrörelsen. En utredning om att säkra verksamheten vid de tre akutsjukhusen ska starta direkt efter årsskiftet.

– i det ingår ju också kompetensförsörjning lokaler och all verksamhet. Vi är nöjda med att vi fick med det redan nu. Målet är att det här ska bli en icke-fråga nästa val, säger Martin Nedergaard-Hansen.

Exakt vilket uppdrag han kommer att få är upp till valberedningen, men han står till förfogande som förste vice ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård.

– Det går inte att stå utanför och bara påpeka brister. Nu får vi ett ansvar för hur det kommer att bli. Vi kommer inte att kunna lösa allting, men det känns tryggt den bakgrundskunskap vi har i sjukvårdsfrågorna. Jag tror att de flesta förstår att man måste backa på saker ibland.

Budgeten innehåller inte heller något förslag om höjda patientavgifter, vilket det tidigare alliansstyret ville ha.

Mia Frisk (KD) är föreslagen som ordförande i regionstyrelsen.

­– Jag kan inte säga att det har varit så jättestora stridsfrågor. Alla har fått ge och ta, vi jobbade ihop budgeten på ett och ett halvt dygn.

Alla partier var också överens om att regionen behövde ett stabilt majoritetsstyre, även om det innebar att Alliansen sprack.

­– Förra mandatperioden kunde allt ändras genom ett knapptryck i fullmäktige. Det är inte hållbart, säger Mia Frisk.

Även om koalitionen är överens i många frågor så finns det fortfarande ideologiska avtryck i budgeten. Ett sådant är att de vårdval som redan finns kommer att vara kvar, men några nya kommer inte att införas.

­Det har tagit nästan tre månader att komma fram till styret. Om ni är så pass överens, vad är det som tagit tid?

– Det har gått snabbt på slutet, men jag tror att partierna behöver tid att ställa om och hitta nya samarbetsformer, säger Mia Frisk.

Koalitionen innebär också att 14 regioner kommer att styras blocköverskridande.

Relaterat material

S och Bevara Akutsjukhusen ska samarbeta i Jönköping

Landstingen får ny färg

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev