söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sex regioner i utredarnas skiss

Publicerad: 9 mars 2016, 15:26

Regeringens regionutredare Barbro Holmberg och Kent Johansson tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi under en presskonferens den 9 mars 2016 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Sex regioner i stället för 21 ska ansvara för framtidens sjukvård. Det är förslaget i regionutredarnas första skiss.

Ämnen i artikeln:

Landstinget BlekingeLandstinget DalarnaLandstinget i Kalmar länLandstinget i Uppsala länLandstinget i VärmlandLandstinget SörmlandLandstinget VästernorrlandLandstinget VästmanlandNorrbottens läns landstingRegion ÖstergötlandRegion Jönköpings länRegion KronobergRegion GotlandRegion SkåneRegion HallandRegion GävleborgRegion Jämtland HärjedalenRegion Örebro LänStockholms läns landstingVästra GötalandsregionenVästerbottens läns landsting

När regeringens regionutredare Barbro Holmberg och Kent Johansson presenterade sin kartskiss var det ett förslag som innebär en kraftig nedbantning från dagens 21 regioner och landsting. De har utgått ifrån att skapa regioner som ska vara jämnstarka och ekonomiskt bärkraftiga och klara av såväl sjukvård som regional utveckling och arbetsmarknadsutveckling. En kompromiss som utredarna medger inte har varit helt lätt.

– Det är många målkonflikter inbyggda i detta. Tittar man bara på sjukvården så faller indelningen ut på ett sätt, tittar man bara på regional utveckling eller arbetsmarknad så faller det ut på ett annat sätt. Vår uppgift är att se till helheten och skapa en indelning som gör det möjligt för hela Sverige att utvecklas, sade Barbro Holmberg när kartskissen presenterades på en pressträff i Stockholm.

De sex regionerna ska var och en klara av att bedriva regionsjukvård. De får varsitt universitetssjukhus förutom den mellansvenska regionen som får två universitetssjukhus i Uppsala och Örebro.

Skissen följer till stor del hur dagens sjukvårdsregioner ser ut. Men inte helt. Värmland bryts ut ur dagens Uppsala-Örebro sjukvårdsregion och placeras i en ny region med Västra Götaland. I denna region ska även Halland ingå som i dag varit delat mellan den västra och den södra sjukvårdsregionen. Kronoberg får lämna den södra sjukvårdsregionen för att istället ingå i region med den nuvarande sydöstra sjukvårdsregionen där Östergötland, Jönköping och Kalmar ingår i dag.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) var fåordig när han tog emot utredarnas förslag.

– Jag vill tacka för utredarnas insats. Den här processen är viktig, konstaterade ministern kort.

Regionkommitténs kartbild för ny regionindelning

1. Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland
2. Dalarna, Gävleborg, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro
3. Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg
4. Gotland, Stockholm
5. Halland, Värmland, Västra Götaland
6. Blekinge, Skåne

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev