lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Shekarabi blir ansvarig för offentlig digitalisering

Publicerad: 25 maj 2016, 10:07

Ardalan Shekarabi (S).

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) blir ansvarig för digitaliseringen av den offentliga sektorn. Det är en av nyheterna i regeringsombildningen.

Ämnen i artikeln:

Digital vård

De ministrar som har ansvar för sjukvården får alla sitta kvar. Det stod klart när statsminister Stefan Löfven (S) på onsdagen presenterade sin regeringsombildning. Men den nya ansvarsfördelningen mellan ministrarna innehåller trots det några nyheter som berör sjukvården.

När framtidsminister Kristina Persson (S) får lämna sitt uppdrag blir nya bostadsministern Peter Eriksson (MP) även digitaliseringsminister. Men han får inte ansvar för digitaliseringen av den offentliga sektorn. Frågorna om digitalisering av offentlig sektor landar istället hos civilminister Ardalan Shekarabi (S). Det blir alltså han som får samsas med sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) om e-hälsofrågorna.

Regeringen får också en ny samordningsminister i form av energiminister Ibrahim Baylan (S). På pressträffen där regeringsombildningen presenterades berättade Stefan Löfven att Ibrahim Baylan bland annat ska samordna regeringens satsning på att stärka särskilt utsatta områden. Stefan Löfven nämnde att arbetet med att minska hälsoklyftor är ett av de områden som ska ingå i denna satsning.

En annan minister som får delvis nya arbetsuppgifter är näringsminister Mikael Damberg (S). Han får ansvar för en särskild satsning på att skapa fler enkla jobb. Vad denna satsning innebär framgick inte av pressträffen. Men regeringens tidigare satsningar på enkla jobb har bland annat handlat om traineejobb i sjukvården för arbetslösa ungdomar. Jobb som inneburit steg på vägen till utbildning till undersköterska eller medicinsk sekreterare.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev