söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sjöstedt varnar S om välfärdsvinster

Publicerad: 22 februari 2017, 13:22

Jonas Sjöstedt Foto: Kalle Larsson

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt varnar Socialdemokraterna för att bara fokusera på att begränsa friskolevinster och låta vård- och omsorgsföretag vara.

Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenVårdpolitik

– Det vore ett solklart brott mot vår överenskommelse, säger han.

Regeringen siktar på att innan valet lägga fram ett förslag om att begränsa vinster i skattefinansierade privata välfärdsföretag. Det bygger på en överenskommelse som ingicks med Vänsterpartiet hösten 2014 om att stoppa "vinstjakten" i välfärden.

Jonas Sjöstedt är bekymrad över de signaler som nu kommer från Socialdemokraterna om att man vill fokusera på att först och främst begränsa skolvinsterna.

– Det skulle innebära att man får ta ut obegränsade privata vinster i både sjukvård och äldreomsorg, säger han.

I de politiska riktlinjer som den socialdemokratiska partistyrelsen lägger fram till partiets kongress i april riktar man in sig mot skolvinsterna, rapporterar Dagens Industri.

– Det är där vi ser störst problem, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till DI.

Enligt Sjöstedt så vore det ett "solklart brott" mot regeringens överenskommelse med V om regeringen bara lägger fram förslag mot skolvinsterna.

I regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet från hösten 2014 står att regleringarna ska omfatta förutom skola också hemtjänst, äldreboende, vård vad avser sjukvård och primärvård.

– Det har vi tagit i hand på och kommit överens om, så jag förväntar mig Socialdemokraterna håller det man lovat, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt påpekar att överenskommelsen hänger ihop med det budgetsamarbete regeringen har med V. V-ledaren hotar inte uttryckligen med att hoppa av budgetsamarbetet, men säger:

– Budgetsamarbetet hänger ihop med att man håller det man lovat när det gäller vinster i välfärden. Om Socialdemokraterna skulle bryta ingångna avtal om vinstjakten då har de valt att bryta överenskommelsen med oss. Vi hoppas att de inte gör det.

Det finns i dag dock ingen majoritet i riksdagen för de vinstbegränsningsförslag som välfärdsutredningen lade fram i höstas. Sjöstedt tycker att regeringen ändå ska lägga fram förslag på regleringar för alla tre områdena vård, skola och omsorg.

– Det finns ett starkt stöd hos väljarna. Skulle någon del falla i riksdagen så blir det en valfråga 2018, Man vinner inte politiska strider genom att inte våga lägga fram förslag, säger V-ledaren.

PETER WALLBERG/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev