Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sju landsting går back

Publicerad: 7 november 2016, 10:27

Längst ner i artikeln kan du se prognosen för alla landsting.

Foto: Thinkstock, Datawrapper

Sju landsting räknar med ett minusresultat i år enligt nya prognoser. Men flera landsting har lyckats bromsa sina kostnadsökningar.


Ämnen i artikeln:

SKR

När Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, nu har sammanställt helårsprognoserna för landsting och regioner per den sista augusti ser det något bättre ut än prognosen per den sista mars (se grafik nedan). Då visade landstingssektorn på ett beräknat underskott på 409 miljoner kronor för 2016. Nu har detta vänts till ett beräknat överskott på 968 miljoner kronor.

– Det här är ett lite bättre resultat än väntat vilket beror på att landstingen har lyckats hålla tillbaka kostnadsökningstakten, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

Mycket av förbättringen sedan i mars kan förklaras av att Västra Götaland gått från ett beräknat överskott på 455 miljoner kronor i mars till 1,5 miljarder i augusti. Enligt Västra Götalands ekonomidirektör Joakim Björck är det en rad faktorer som ligger bakom det stora överskottet. Bland annat ökade statsanslag och besparingspaket på regionens akutsjukhus. Nu är frågan hur pengarna ska användas.

– Vi har fått ett uppdrag från politikerna att ta fram förslag på vad vi kan göra med det här överskottet, säger Joakim Björck.

De landsting och regioner som nu beräknas gå med underskott enligt SKL:s beräkningsmodell är Stockholm, Skåne, Jämtland Härjedalen, Östergötland, Västerbotten, Halland och Blekinge. I Stockholms fall blir det dock ett överskott om de omställningskostnader som landstinget har avsatt pengar för till bland annat Nya Karolinska räknas bort.

Annika Wallenskog efterlyser kraftigare åtgärder för att vända utvecklingen från de landsting och regioner som räknar med underskott.

– Det handlar om att de måste se över sina kostnadsökningar och jobba med att se över helheten. Det räcker inte med vardagsbesparingar längre, säger hon.

Region Gotland räknar med att gå back,  med - 8 miljoner kronor, men räknas i det här sammanhanget som en kommun.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev