Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sjukhus extra sårbara vid skyfall

Publicerad: 30 juli 2021, 08:20

När räddningstjänsten kom till Centralsjukhuset i Kristianstad efter veckans skyfall stod fem centimeter vatten i omklädningsrum, korridorer och förråd. ”Många regioner har inte kartlagt om sjukhus och vårdcentraler är sårbara inför skyfall eller ställt sig frågan om vad som händer om det kommer ett”, säger forskare.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

När kraftigt regn drog in över sydöstra Sverige i veckan forsade vatten in på sjukhuset i Kristianstad. Att samhällsviktiga funktioner skyddas är centralt men till regionerna saknas uppdrag om klimatanpassning. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

Centralsjukhuset i Kristianstad

T


När räddningstjänsten kom till Centralsjukhuset i Kristianstad stod fem centimeter vatten i omklädningsrum, korridorer och förråd för engångsartiklar på byggnadens baksida.

Enligt Mattias Hjerpe som forskar om städers klimatomställning vid tema Miljöförändring på Linköpings universitet är det inte förvånande att sjukhus drabbas vid ett skyfall.

– Det förvånar mig inte. Många regioner, som ansvarar för hälso- och sjukvården, har inte kartlagt om sjukhus och vårdcentraler är sårbara inför skyfall eller ställt sig frågan om vad som händer om det kommer ett, säger han.

Läs mer: Utredare: Vårdens infrastruktur borde regleras som riksintresse 

Samtidigt är de ofta sårbara i sin konstruktion. Sjukhusens akutmottagningar och ingångar är tillgänglighetsanpassade och då är det också lättare för vatten att ta sig in. Byggnaderna har ofta källare med kulvertar där stora mängder vatten kan rinna ned och påverka utrustning och material som förvaras där.

– Då är det bra om man har funderat kring hur man gör för att förhindra att vatten tar sig in i sjukhuset, säger Mattias Hjerpe.

Det kan göras genom luckor som kan fälls upp när det regnar som mest, tätare dörrar som vatten inte kan ta sig igenom och automatiska skydd som hindrar vattnet. Utanför kan man använda grönytor för att skapa höjdskillnader så att vattnet rinner bort från sjukhuset i stället för in i det. Det behöver också finnas en beredskap att hantera översvämning på sjukhuset.

Kristianstad kommun hör enligt Mattias Hjerpe till dem som jobbat med sin klimatanpassning. Men i det här fallet hjälper inte det – sjukhus drivs av regionen och här kommer en viktig aspekt in.

Sedan 2018 finns en förordning som ger omkring 50 myndigheter och länsstyrelserna i uppdrag att bedriva klimatanpassningsarbete.

Kommunerna har ett indirekt ansvar för klimatanpassning genom plan- och bygglagen, sitt ansvar för vatten- och avlopp, räddningstjänst och som fastighetsägare. 

– Men när det gäller regionerna så har de inget ansvar för klimatanpassning annat än som fastighetsägare – än, säger han.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? 

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-07-30

Fast just Region Skåne (som är huvudman för sjukhuset i Kristinadstad) har gjort ett omfattande arbete för att förebygga negativa effekter av skyfall och har dessutom planer och verktyg (tex pumpar). För region Skånes del behövs inte nya lagar. Här har man förstått problemet och jobbar aktivt med det. /Fd beredskapsplanerare  

Oskar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev