Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sjukhusbyggen för 10 miljarder olagliga

Publicerad: 1 november 2016, 09:26

Tre sjukhus med byggprojekt.

Foto: Håkan Pettersson/Locum AB, Mats Andersson, Karolinska universitetssjukhuset

Investeringar i Stockholms sjukhus värda nästan tio miljarder kronor upphandlades olagligt. Det visar en genomgång som Svenska Dagbladet gjort.


Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhusSödersjukhusetKarolinska universitetssjukhusetStockholms läns landsting

Minst tio olika projekt värda 9,7 miljarder kronor har upphandlats på ett sätt som strider mot kommunallagen, skriver tidningen.  Det kontrakt värt mest pengar står för två miljarder och totalt fyra kontrakt är värda över en miljard vardera. Det handlar inte om Nya Karolinska i Solna utan de övriga sjukhusen, såsom Södersjukhuset och Karolinska i Huddinge.

Beslut som egentligen skulle ha tagit av den politiska landstingsledningen har i stället tagits av andra. Precis vad som har hänt är svårt att följa. Men beslut har fattats av tjänstemän och konsulter. Miljardaffärernas beslut har fattats i landstingsägda fastighetsbolaget Locum, och då inte i dess styrelse utan av vd:n.

– Man kopplar ur det lokaldemokratiska systemet när inte de förtroendevalda i fullmäktige, styrelser eller nämnder fattar de slutgiltiga besluten, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till SvD.

Han påpekar att det inte finns några beslut att överföra befogenheter från landsting till bolag, utan bara fullmakter där tjänstemän delegerar till bolagets personal i ”en härlig röra”. Med det kringgås kommunallagen, säger han.

För detta finns två ansvariga, menar fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist (M): bolagets vd och dess styrelse som är ansvarig för beslut.

Nu befinner sig landstinget i ett märkligt läge. Enligt kommunallagen ska beslut kunna överklagas. Men när tjänstemän beslutat något utan delegation så går det inte att överklaga då beslutet egentligen inte finns.

– Jag vet faktiskt inte om man kan ta upp det i något juridiskt sammanhang, säger Olle Lundin till SvD, men påpekar att det finns flera politiskt ansvariga som inte gjort det de skulle.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev