Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sjukhuskommuner kan lämna Västernorrland

Publicerad: 29 september 2017, 09:26

Örnsköldsviks och Sollefteå sjukhus ligger i dag i Landstinget Västernorrland.

Foto: Landstinget Västernorrland, Nils Jakobsson /Bildbyrån

I både Sollefteå och Örnsköldsviks kommuner ser politiker nu över frågan att lämna Västernorrlands län.


Ämnen i artikeln:

Landstinget VästernorrlandSollefteå sjukhusÖrnsköldsviks sjukhus

Dagens Medicin har tidigare rapporterat att kommunfullmäktige i Sollefteå beslutat att utreda frågan om vad det skulle innebära om kommunen bytte län till Jämtland eller Västerbotten. Bakom förslaget låg missnöje med hur Landstinget Västernorrland hanterat sjukvårdsfrågorna, bland annat beslutet att lägga ner BB i Sollefteå.

Sveriges Radio Västernorrland rapporterar nu att oppositionspolitiker i Örnsköldsviks kommun har liknande funderingar. Efter en motion från Liberalerna ska frågan om ett länsbyte diskuteras på kommunstyrelsens möte i nästa vecka.

– Det handlar om sjukhuset, att det ska fungera bättre och jag tycker att det ska utvecklas mot Umeå. Därför behöver vi göra ett länsbyte, säger Lars Näslund (M), till radion.

Landstinget Västernorrlands styre anser att det är omöjligt att spekulera i vad eventuella länsbyten för Sollefteå och Örnsköldsviks kommuner skulle få för betydelse för sjukvården i Västernorrland utan att frågan först utreds närmare.

”Vi kan konstatera att både Sollefteå och Örnsköldsvik är en del av Västernorrland i dag och sjukhusen på de båda orterna viktiga för vår samlade sjukvård i länet”, skriver Kim Lundin, politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Landstinget Västernorrland, i ett mejl till Dagens Medicin.

Relaterat material

Sollefteå utreder ett länsbyte

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev