Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Sjukhusläkarna Stockholm: Schemaläggning leder till kompetensbrist

Publicerad: 22 September 2016, 08:37

Foto: Thinkstock

Debatten om Stockholmsläkarnas arbetstider går vidare. På tisdagskvällen träffade föreningen Sjukhusläkarna politiker – men Moderaterna dök inte upp.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingLäkarförbundet

I juni beslutade politikerna i Stockholms läns landsting att läkarna ska schemaläggas enligt kollektivavtalet, klockan 07–21. Detta har mött motstånd från bland annat Läkarförbundet som tycker att det är dumt att göra lika för alla. Föreningen Sjukhusläkarna Stockholm hade bjudit in landstingspolitikerna för att ge sin syn på saken, och ordförande Marta Christensson tycker att mötet blev respektfullt och givande.

– Innan man tar ett beslut som förändrar hela strukturen måste man tänka igenom allt. Vi ville att de skulle få en bild av hur läkare arbetar, vi har många arbetsuppgifter. Ska man fatta beslut måste man förankra det hos dem som jobbar.

Hon tror att utbildning och forskning kommer drabbas vid en schemaläggning.

– Du kan inte schemalägga elever till klockan 21. Och du kan inte be patienter komma in och ta blodprov till forskning klockan 21. Schemaläggning av läkare med hög kompetens kvällstid innebär stor risk för kompetensbrist dagtid när det mest avancerade medicinska arbetet sker. Det gäller speciellt för högspecialiserad vård och bristspecialiteter som exempelvis klinisk fysiologi.

De politiker som dök upp var Ella Bohlin, KD, Jessica Eriksson, L, och Håkan Jörnehed, V. Men inte personallandstingsråd Peter Carpelan, M.

– Vi blev besvikna på att Moderaterna stängde dörren redan innan. Det var ju ingen förhandling, vi har inget förhandlingsmandat, säger Marta Christensson.

Peter Carpelan hade för avsikt att vara på plats, men tackade nej när han insåg att Sjukhusläkarna även ville diskutera jour- och beredskapsavtalet.

– Det är ju en helt annan fråga som vi från Stockholms läns landsting inte har någon avsikt att förändra. Vi ville bara prata om schemaläggning.

Ella Bohlin tycker däremot att mötet var givande, men understryker att Alliansen inte kommer backa från beslutet.

– Det var ett blocköverskridande beslut. Vi vill att vården kommer närmare patienten och patientens behov förändras. Människor söker inte bara vård på kontorstid.

Ella Bohlin hänvisar till andra arbeten som pågår med att till exempel se över lön och villkor för ST-läkare och införa ett nytt schemaläggningssystem, som ska stödja schemaläggning av läkarna. Hon bekräftar att de diskuterade utbildningsbiten.

– Samtidigt som vi gör detta ser vi över ST-blocken i vårdvalen. Vi har specialistvårdval som inte tar några eller för få ST-läkare. Om vi skärper upp detta i avtalen får vi en jämnare fördelning. Gör man allt detta hand i hand blir det inte ett stort problem.

Nu är planen att följa upp mötet i januari.

Relaterat material

Fler vill se schemaläggning

Stockholm lägger mer på primärvården

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev