Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sjukvården näst viktigaste frågan

Publicerad: 22 november 2016, 12:46

Foto: Thinkstock

UPPDATERAD Sjukvården är den näst viktigaste politiska frågan för väljarna enligt en ny opinionsmätning. Och sjukvården är viktigare för väljarna på glesbygden än i städer.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Det är opinionsinstitutet Inizio som tillsammans med Aftonbladet regelbundet kartlägger vilka politiska frågor som är viktigast för väljarna. I enkäten för november som nu presenteras kommer sjukvården på delad andra plats tillsammans med utbildning och skola. Av dem som svarat på enkäten uppger 24 procent att sjukvården är den viktigaste politiska frågan. Invandringen anses vara den viktigaste politiska frågan enligt 41 procent av de tillfrågade.

När det gäller sjukvården finns det stora skillnader mellan olika delar av landet. Betydligt fler på glesbygden, 32 procent, anser att sjukvården är den viktigaste politiska frågan. I Stockholm/Södertälje och Göteborg är det bara 18 respektive 16 procent av väljarna som tycker att sjukvården är viktigast. Men Malmö/Lund sticker ut jämfört med de andra storstadsområdena. Där tycker hela 34 procent att sjukvården är den viktigaste politiska frågan.

– Det finns ett stort engagemang för sjukvårdsfrågorna i Skåne, säger Anders Åkesson (MP), sjukvårdregionråd i Skåne.

Det rödgröna minoritetsstyret i Skåne har föreslagit en skattehöjning men oppositionen har röstat nej till detta.

– Jag tror att den här undersökningen visar att det finns en vilja bland väljarna i Skåne att tillföra mer resurser för att förbättra tillgängligheten i vården, säger Anders Åkesson.

Oppositionen håller inte med om den bedömningen.

- Det är en märklig slutsats att mer resurser är lösningen på allting. Vi behöver öka tillgängligheten i vården genom att lägga på vårdpersonalen mindre onödiga administrativa uppgifter. Det handlar inte om att vårdpersonalen ska springa snabbare utan om att vi ska jobba smartare, säger Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.

På riksnivå har sjukvårdens betydelse för väljarna varit förhållandevis stabil sedan mätningen inför valet 2014 då 27 procent av väljarna uppgav att sjukvården var den viktigaste frågan.

De viktigaste politiska frågorna ...

... för väljarna enligt Aftonbladet/Inizio

Flyktingar/invandring 41 %

Sjukvården 24 %

Utbildning och skola 24 %

Lag och ordning 21 %

Sveriges ekonomi 20 %

Fotnot: Flera svarsalternativ var tillåtna

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev