Politik
Sjukvårdens beredskap följs upp genom statsbidrag
Publicerad: 29 juni 2023, 12:09
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) menar att ett statsbidrag ger staten större möjlighet att styra regionerna i frågan om vilka åtgärder som är nödvändiga för att uppnå ett starkt civilt försvar.
Foto: Christine Olsson/TT
Hälso- och sjukvårdens beredskap ska från och med årsskiftet styras och följas upp genom statsbidrag. Det beslutade regeringen på torsdagen – vilket därmed drar undan mattan för överenskommelsen med SKR.
Regeringen har beslutat om en förordning med bestämmelser som innebär att regionerna får äska pengar till beredskap via statsbidrag, i stället för den överenskommelse som staten nu gör med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
Läs också: Svårt att göra vården redo för krig med nuvarande styrsystem
De nya bestämmelserna rör både regioner och kommuner, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Regioner kan ansöka om bidrag för åtgärder som vidtas för att stärka hälso- och sjukvårdens beredskap så att verksamhet kan upprätthållas under höjd beredskap och då ytterst krig.
Kommuner kan ansöka för att genomföra åtgärder för att stärka socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens beredskap så att verksamhet kan upprätthållas under höjd beredskap.
”Genom statsbidrag kan vi styra och följa upp om vi säkerställt detta på ett sätt som inte är möjligt genom överenskommelser. Totalförsvaret och nationens beredskap är just en nationell angelägenhet och staten måste kunna styra över vilka åtgärder som vidtas för att höja beredskapen. Därför behöver utbetalningarna ske genom en statlig myndighet”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i pressmeddelandet.
Förordningarna träder i kraft den 1 januari 2024 och ska administreras av Socialstyrelsen.
Läs också: Hon toppar listan över vårdens hundra mäktigaste
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.