onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sjukvårdsdirektör får gå – kollegor frågande

Publicerad: 29 november 2018, 09:22

Visby lasarett

Beslutet från regiondirektören i Region Gotland om att bryta med sjukvårdsdirektören Maria Dalemar i förtid ifrågasätts av enhetschefer.

Ämnen i artikeln:

Visby lasarettRegion Gotland

Sveriges Radio P4 Gotland har på Visby lasarett pratat med tre sjuksköterskor, tillika enhetschefer, om beslutet att låta Maria Dalemar få lämna sin tjänst, trots att hennes förordnande först går ut om ett år. De är alla tre kritiska till beslutet, som kommer i ett kärvt ekonomiskt läge.

– Att en ny direktör skulle kunna få bukt med det här känns helt omöjligt. Att sjukvården inte går ihop sig är ett så mycket större bekymmer än att det skulle vara kopplat till en person. En person som dessutom gör ett bra jobb och har en bra relation med stora delar av sjukvården, säger Anna Åberg Gustafsson, enhetschef på sjukhusets reumatologmottagning, till P4 Gotland.

En av de primära orsakerna till beslutet är just underskotten som regionen dragits med i flera års tid, menar Mats-Ola Rödén, som tillträder som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden nästa månad.

Maria Dalemar får gå med tolv månadslöner, vilket motsvarar omkring 1,3 miljoner kronor, enligt regiondirektör Peter Lindvall. Någon permanent lösning kommer inte finnas på plats när Maria Dalemar lämnar sin post, meddelar han till P4 Gotland.

Han säger samtidigt att Maria Dalemar gjort ett ”jättebra jobb hitintills”, men att en ny nämnd måste få sätta sin agenda för hur hälso- och sjukvården på Gotland ska bedrivas på sikt.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev