Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Sjukvårdsminister välkomnar oros-debatt

Publicerad: 26 juli 2016, 14:55

Gabriel Wikström, sjukvårdsminister.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström svarar nu på kritiken flera svenska läkare uttryckt över sjukvårdens organisation. Han skriver: ”Jag kan i stora delar förstå deras oro och välkomnar debatten”.


Ämnen i artikeln:

Gabriel Wikström

Flera läkare runt om i landet kritiserar den riktning som svensk sjukvård tagit de senaste åren, i en debattartikel i Svenska Dagbladet, SvD, i början av veckan. Kritiken som läkarna lägger fram handlar om en styrning av sjukvården som lett till sämre vård för patienterna och sämre arbetsmiljö för sjukvårdspersonalen.

”Sedan lång tid pågår omfattande förändringar inom vårdsystemet som oroar oss mycket och vi känner en skyldighet att bidra till en bred debatt om detta”, skriver de på SvD Debatt.

Enligt läkarna finns det stora problem med neddragning av vårdplatser som också leder förtidiga utskrivningar från sjukhus, en läkargles primärvård och omfattande personalbrist i hela sjukvårdssverige, som upprätthålls av hyrläkare. Neddragning av kommunernas serviceboenden och en inställning om att människor i stället ska vara hemma med hemtjänst. Särskilt kritiseras också nya journalsystem och influenser från industrin i sjukvården.

”Hur kan det ha blivit så här? Vi anser att en avgörande orsak är att sjukvården under ett par decennier har utsatts för tilltagande byråkratisk styrning inspirerad från andra samhällsområden, särskilt tayloristiskt inriktad tillverkningsindustri, med fokus på ”styrning” och ”flöden”.  Några exempel är balanserade styrkort, lean production, new public management och nu senast ’värdebaserad vård’. Dessa har införts i snabb takt och utan vetenskapligt underlag.”, skriver läkarna.

I en replik i SvD svarar Gabriel Wikström att han i stora delar kan förstå läkarnas oro och nu välkomnar debatten. Han uppger att regeringen tidigt uttalat att det behövs en ny styrning i välfärden, och att dagens styrning i värsta fall kan motverka hälso- och sjukvårdens ändamål. ”En viktig anledning är precis som skribenterna för fram effekterna av de styrningsfilosofier som kallas för New Public Management.”, skriver han.

Gabriel Wikström påminner också om den tillitsdelegation, under ledning av Laura Hartman, som ska bidra till hälso- och sjukvårdens vidareutveckling. Genom ett samarbete mellan stat, landsting, kommun och forskare ska ersättningsmodellernas effekt på kvalitet och effektivitet analyseras, också den statliga tillsynens effekter på landsting och kommun ska analyseras och projekt som främjar idé- och verksamhetsutveckling ska genomföras.

VICTORIA MAAHERRA

Ämnen i artikeln:

Gabriel Wikström

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev