fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sjukvårdsministern: Miljardsatsning på vårdplatser under 2023

Publicerad: 1 november 2022, 10:40

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och socialminister Jacob Forssmed håller pressträff för att berätta om satsningar i den kommande budgeten. Foto: Anders Wiklund/TT

Två miljarder för att åtgärda vårdplatsbristen samt extrasatsningar på förlossningsvården finns med i regeringens budget för nästa år. Det framkom under en pressträff med socialministern och sjukvårdsministern.

Ämnen i artikeln:

VårdplatsFörlossningsvårdVårdpolitik

T

TT


Ofrivillig ensamhet är ett utbrett samhällsproblem, menar socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff där regeringen presenterar en rad satsningar på hälso- och sjukvårdsområdet.

För att motverka ensamhet avsätter regeringen 300 miljoner kronor, varav 145 miljoner kronor under 2023. Det ska även införas en nationell strategi för att motverka ofrivillig ensamhet.

Forssmed säger också att fler i Sverige behöver röra på sig. Främst äldre och barn och unga. Under 2023 ska det avsättas 25 miljoner kronor för att få fler äldre i rörelse.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) presenterar vidare en satsning på att öka antalet vårdplatser i landet. Det ska under nästa år avsättas ytterligare 1 miljard kronor för att få till fler vårdplatser utöver det som den tidigare regeringen aviserat. Acko Ankarberg Johansson säger också att regeringen ska satsa extra på förlossningsvården.

Texten uppdateras. 

Läs också: Sjukvårdsministern kallas till riksdagen om tolkarna

Satsningen i siffror

Vårdplatsbristen: 2 miljarder kronor under 2023, mot tidigare 1 miljard

Förlossningsvården: 1,7 miljarder kronor 2023, och sedan 1,5 miljarder kronor 2024 respektive 2025. 

Inrättande av nationell vårdförmedling för att minska kötiderna: 100 miljoner kronor 2023, sedan 100 miljoner kronor årligen från och med 2024. 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev