fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sjukvårdsparti ger upp hoppet om majoritet – syn på sjukhus en stötesten

Publicerad: 7 oktober 2022, 14:32

Sjukvårdspartiet och Moderaterna i Region Västernorrland kom inte överens om Sollefteå sjukhus framtid. Nu lämnar Sjukvårdspartiet över stafettpinnen till Socialdemokraterna att försöka bilda majoritet.

Foto: Mats Andersson/Bildbyrån

Sjukvårdspartiet gick kraftigt framåt i regionvalet i Västernorrland, men ger nu upp försöken att bilda majoritet. Orsaken är att samarbetet med Moderaterna inte fungerar.

Ämnen i artikeln:

Region VästernorrlandSjukvårdspartiet Västernorrland

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


– Nu får Socialdemokraterna ta över bollen, säger Robert Thunfors, gruppledare för Sjukvårdspartiet.

Drygt fyra veckor efter valet strandade Sjukvårdspartiets försök att bilda ett majoritetsstyre med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Orsaken är enligt Robert Thunfors att Moderaterna och Sjukvårdspartiet inte kunde enas om vilken vård som Sollefteå sjukhus skulle erbjuda i framtiden. 

– Vi har varit överens om andra saker, som hur vi ville få ordning på vårdplatsbristen vid Sundsvalls sjukhus – men kring Sollefteå sjukhus har vi tänkt helt olika, säger Robert Thunfors, och tillägger att de båda partierna i alla fall var överens om att de stod för långt ifrån varandra i frågan om Sollefteå sjukhus för att sitta i majoritet tillsammans. 

Robert Thunfors säger att han är öppen för andra samarbeten, men att bollen nu ligger hos Socialdemokraterna som regionens största parti. 

Läs också: Lista: Makten i regionerna efter valet – så ser det ut

Centerpartiet har efter Sjukvårdspartiets havererade försök att bilda majoritet sagt att de är öppna för att förhandla om att ta politiskt ansvar för regionen. 

– Vi har öppnat för att föra samtal med Socialdemokraterna men vi har också öppnat för att föra samtal med Sjukvårdspartiet och andra partier”, säger Jonny Lundin (C), oppositionsråd i Region Västernorrland, till P4 Västernorrland. 

I slutet på april valde Moderaterna att lämna det majoritetsstyre som de haft tillsammans med Socialdemokraterna och Liberalerna sedan valet 2018. Det skedde efter att de inte fick igenom sitt förslag i fullmäktige på lönesatsningar till personalen.

De sista månaderna före valet styrde Socialdemokraterna och Liberalerna i minoritet med bara 31 av 77 mandat. 

Socialdemokraterna är fortfarande största parti i Västernorrland, men Sjukvårdspartiet ökade från 8,7 procent till 18,7 procent och är nu näst största parti, med 14 av totalt 71 mandat.

Dagens Medicin har sökt Anna Proos, gruppledare för Moderaterna i Region Västernorrland.

Läs också: 16 av 26 sjuksköterskor på Sundsvalls kardiolog har sagt upp sig 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev