Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sjukvårdsuppropet ger sig in i valdebatten

Publicerad: 12 juli 2022, 13:17

Med en ny kampanj vill läkaren Laura Björnström och Stockholms sjukvårdsupprop att väljarna ska få upp ögonen för sjukvårdsfrågor.

Foto: Sara Björkegren, Pontus Lundahl/TT

Stockholms sjukvårdsupprop lanserar nu kampanjen #vivittnarduväljer. Syftet är att få stockholmarna att fatta ett medvetet beslut i regionvalet den 11 september.

Ämnen i artikeln:

Val 2022SödersjukhusetJuli 2022

BH


– Vi har sett att det är en stor brist på kunskap om var sjukvårdsfrågorna avgörs. Vi vill sprida kunskap kring detta och våra vittnesmål från sjukvårdspersonal på golvet ytterligare, säger Laura Björnström, som är en av två initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop. 

Läs mer: Bokslut för Stockholms sjukvårdsupprop 

Kampanjens absoluta huvudbudskap är att få folk att tänka till när de ska rösta i regionvalet i höst.

– Väljarna måste inte rösta lika i alla tre valen. Eftersom sjukvården avgörs i regionvalet, så är det där alla väljare bör fundera på hur de ska göra för att få en förändring inom sjukvården, så att det inte fortsätter vara som det är nu, säger Laura Björnström.

Stockholms sjukvårdsupprop startade 2019, och har tidigare släppt en bok där de har samlat 400 vittnesmål från sjukvårdspersonal. Ur dessa har man till kampanjen valt ut 52 anonymiserade vittnesmål som i filmklipp ska läsas upp av sjukvårdspersonal från olika personalkategorier. 

– Filmklippen publiceras från den 21 juli på sociala mediekanaler där vi har spridit våra vittnesmål tidigare. Nu på torsdag släpper vi en trailer på Instagram och Facebook så man kan se hur kampanjen ser ut, säger Laura Björnström. 

Vad hoppas ni att kampanjen ska leda till?

– Att Stockholms invånare gör ett genomtänkt och övervägt val i regionvalet den 11 september. Vi vill visa på de brister inom sjukvården som finns nu. Regionens invånare behöver ta ställning till om de vill att felprioriteringarna ska fortgå. Det handlar exempelvis om att regionen har prioriterat ner vårdcentraler och akutsjukhus till förmån för Vårdval, närakuter och nätläkare, säger Laura Björnström och fortsätter:  

– Vi talar inte om för folk vad de ska rösta på – men vill få dem att dels rösta på något som ska skapa bättre förhållanden, dels få dem att ställa krav på valda politiker i framtiden utifrån det här perspektivet.

Kampanjen startar i sociala medier den 21 juli och pågår fram till valet.

Läs också: Få vet vem som ansvarar för hälso- och sjukvården 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev