Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Skåne satsar hundratals miljoner på kortade köer

Publicerad: 7 december 2015, 10:39

SATSNING. Som en del i satsningen på kortade vårdköer ska behandlingar och operationer flyttas från Skånes universitetssjukhus till de mindre sjukhusen i Helsingborg och Ängelholm.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Ökade vårdköer har lett till att Region Skåne nu satsar 468 miljoner kronor på att frigöra vårdplatser och flytta ut operationer från Skånes universitetssjukhus till de mindre sjukhusen.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneÄngelholms sjukhusHelsingborgs lasarett

Det är framför allt kön till operation som har vuxit den senaste tiden. Genom att flytta ut operationer och behandlingar till sjukhusen i Ängelholm och Helsingborg frigörs vårdplatser på Skånes universitetssjukhus, som kan ägna sig åt mer högspecialiserad vård, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Att flytta verksamheten beräknas kosta 42 miljoner kronor. Av de 468 miljoner kronorna riktas även 200 miljoner direkt till vårdköerna, 91 miljoner satsas på cancervården och 86 miljoner går till ett förbättrat samarbete mellan landsting och kommun. En del av pengarna ska också gå till att belöna sjukhus som med egna metoder lyckas minska antalet överbeläggningar, rapporterar tidningen.

– Som patient kommer du att märka satsningen genom att du snabbare får vård. Det kan bli så att du blir kallad till annat sjukhus, eller får en tid på kvällen eller helgen. Men jag tror det är bättre än att känna oro för att inte få vård i rätt tid, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev