Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Skåne sparar miljoner på billigare läkemedel

Publicerad: 7 juni 2016, 15:05

Skåne har gått från att ha Sveriges högsta läkemedelskostnader till att vara bland dem med de lägsta. Nyckeln till den framgången är dialog mellan region och läkare, och apotekare som städar bland recepten.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Region Skåne har arbetat aktivt med att uppsöka vårdcentraler och sjukhus, och det har resulterat i att läkare har blivit bättre på att skriva ut billigare och effektivare läkemedel, skriver Sydsvenskan.

– Jag tror att vi gjorde över 750 besök över hela Skåne förra året. Om man bara skickar papper så händer ingenting, säger Maria Landgren, chef för Region Skånes läkemedelsenhet, till tidningen.

Regionen publicerar varje år ”Skånelistan” med läkemedel som läkarna ska hålla sig till. Den är resultatet av en fortlöpande expertutredning och har till exempel lett till att den billigare astmainhalatorn Bufomix rekommenderas framför Symbicort.

Det är dock inte alltid som läkarna håller med experterna i det så kallade Läkemedelsrådet om vad som är bäst.

– Det är viktigt med dialog. För att det ska bli en beteendeförändring i utskrivningen av läkemedel måste personalen ute i vården tro på vad vi säger, poängterar Maria Landgren.

Som exempel nämner hon antidepressiva läkemedel där regionens psykiatrigrupp tycker att primärvården använder för låga doser. Läkarna är inte bekväma med högre, vilket gör att kontinuiteten kan utebli.

– Båda sidorna har goda argument. De måste kunna lita på varandra, säger Bengt Ljungberg, com är infektionsläkare och som sitter i Läkemedelsrådet.

Han menar också att läkarna i regionen har fått en större förståelse för gemensamma beslut. Det handlar inte bara om att spara pengar, utan även att ge underlag för den bästa behandlingen, säger han.

Det kan också spara tid för vårdpersonalen. Nyligen skrev Region Skåne avtal med Apoex om leveranser av färdiga läkemedelsblandningar. Det väntas spara sjuksköterskorna hundratusentals arbetstimmar om året, skriver Sydsvenskan.

I Skåne låter man i stor utsträckning även apotekare på vårdcentraler och sjukhusavdelningar rensa bland recepten. Det bidrar till att hitta krockar.

– På sjukhuset kan vi inte se journalerna från primärvården. Det är faktiskt en kvalitetsrisk, säger klinikapotekare Maria Rylén, som fördelar sin arbetstid mellan Sus i Malmö och på vårdcentraler i Malmö och Lund.

Hon får också listor av sjuksköterskorna med patienters problem, som yrsel eller förstoppning. Därefter går hon igenom patientens mediciner och ser om någon uppdatering kan göras. Det kan till exempel handla om blodtrycksmedicin som skrivits ut i många år men som patienten har börjat reagera annorlunda på. Sedan kan en läkare besluta om eventuell ändring.

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News