söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Skåne startar fler närsjukvårdsteam

Publicerad: 23 maj 2023, 11:50

I avvaktan på att ett nytt sjukhus ska stå klart i Helsingborg satsar regionen 845 miljoner kronor på att det nuvarande sjukhuset ska kunna fungera. Det var ett besluten som regionstyrelsen fattade vid sitt senaste möte.

Foto: Björn Lindgren/TT

Två nya närsjukvårdsteam i Ystad och Kristianstad, 845 miljoner kronor till sjukhuset i Helsingborg samt fortsatt ersättning till vårdcentraler för covidvaccinationer. Det är några av punkterna som regionstyrelsen i Skåne klubbade igenom på tisdagen.

Ämnen i artikeln:

Helsingborgs lasarettRegion SkåneVaccinPrimärvårdCovid-19

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


På agendan till tisdagens möte fanns flera ärenden med koppling till vård. Bland annat beslutade regionstyrelsen att utvidga ett pågående projekt kallat Närsjukvårdsteamet i Landskrona med ytterligare två team som ska utgå från Kristianstad respektive Ystad. Kostnaden för de två nya teamen, som finansieras av hälso- och sjukvårdsnämnden, är drygt 25,7 miljoner kronor per år. Det framgår av ett pressmeddelande från Region Skåne.

Läs också: Sus väntas gå back med 1,5 miljarder kronor

På mötet beslutades även att regionen ska fortsätta året ut att ekonomiskt kompensera vårdcentraler för vaccinationer mot covid-19. 181 kronor per dos ges till alla vårdcentraler som har avtal med Region Skåne. Totalt väntas prislappen för detta landa på 70 miljoner kronor för regionen, enligt pressmeddelandet.

Regionstyrelsen beslutade att också att lägga 845 miljoner kronor på dagens sjukhus i Helsingborg under åren 2023–2026 för att det ska fungera tills ett nytt sjukhus står klart. Det mesta av pengarna, 763 miljoner kronor, ska gå till så kallade bygginvesteringar medan övriga 82 miljoner ska användas till investeringar i utrustning.

Sjukhuset i Helsingborg är från 1975. För två år sedan beslutade skåningarna att bygga ett nytt, och uppskattade då byggtiden till 11–13 år.

Läs också: Nytt minoritetsstyre i Skåne

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev