Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Skåne vill förlänga karens för vårdpersonal

Publicerad: 11 september 2019, 10:29

Gilbert Tribo (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne vill införa längre karens för vårdpersonal.

Foto: Pressbild

Region Skåne vill förlänga karenstiden till ett år för personal som byter arbetsgivare från regionen till bemanningsföretag. Ett förslag som upprör facken.


Ämnen i artikeln:

VårdförbundetRegion SkåneLäkarförbundet

Karenstiden för sjuksköterskor och läkare som avslutar sin anställning hos Region Skåne och går över till ett privat bemanningsföretag är i dag sex månader. Nu vill regionen förlänga karenstiden till tolv månader, skriver Kristianstadbladet, som var först med att rapportera om nyheten.

Vårdförbundet är kritiska till förslaget.

– Vi är rädda att det blir en försämrad effekt på arbetsmiljön, att befintlig personal får ökad belastning och ökad stress. Eftersom arbetsgivaren inte har gjort någon riskbedömning av arbetsmiljön och vilka konsekvenser detta får ställer vi oss oeniga till förslaget, säger Maria Buhre, ledamot i Vårdförbundet Skåne till SVT.

Enligt Gilbert Tribo (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne, är förslaget ett försök att dra ned på användandet av bemanningsföretag.

– Vi behöver minska beroendet av bemanningsföretag i sjukvården, och förlängd karens är ett sätt att göra det på. Det handlar inte om att vi vill jävlas med våra anställda – tvärtom, vi vill behålla våra medarbetare. Därför måste vi skapa bättre förutsättningar, så att de väljer att stanna kvar hos oss, säger han till Dagens Medicin.

Hur ska ni skapa bättre förutsättningar?
– Exempelvis genom att erbjuda bättre karriärsmöjligheter, och ett förbättrat ledarskap. Vi har många duktiga chefer, men det är något vi arbetar med – att förbättra ledarskapet, säger Gilbert Tribo.

Vårdförbundet och Läkarförbundet har begärt centrala förhandlingar. Dessa kommer att äga rum den 20 september, rapporterar SVT.

Relaterat material

Vårdförbundet riktar kritik mot VGR:s karenskrav

VGR: ”Karenstid säkerställer ökad tillgång till vård”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev