söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Skånes regionråd blev utan riksdagsplats

Publicerad: 25 september 2018, 14:05

Anders Åkesson, MP. Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

Han slutar som regionråd i Skåne men fick ingen riksdagsplats.
”Vi får se vad som händer framåt, säger Anders Åkesson (MP).”

Ämnen i artikeln:

Valet 2018

LB


Efter tolv år som regionråd siktade Miljöpartiets sjukvårdspolitiska talesperson på en riksdagsplats. Men partiets dåliga val gör att han blir utan.

­– Det är klart jag är besviken. Mest för att partiet inte har lyckats nå ut i välfärdsfrågor. Vi har inte varit ett alternativ.

Miljöpartiet har tidsbegränsade förtroendeuppdrag, vilket innebär att han inte kan fortsätta som regionråd i opposition. Han behåller talespersonsuppdraget och platsen i partistyrelsen, åtminstone fram till kongressen i maj.

­– Politiken har ju varit en livsnerv och jag har varit med under en lång tid så jag vill fortfarande få vara del av det, men vi får se vad som händer vid kongressen, säger han.

Redan under valrörelsen märkte han att det skulle bli tufft. Sverigedemokraterna är starka i Skåne, samtidigt som förtroende för MP sjönk.

­- Vi har inte lyckats upprätta förtroende och tillit. Det pågår en eftervalsanalys, men partiet behöver samla sig och arbeta mer intensivt med välfärdsfrågorna.

Vad ska du göra nu?

­– Jag har min tjänst som sjuksköterska inom vården kvar. Jag har jobbat 20-25 nätter om året men nu ska jag gå bredvid på timmar på dagen i höst. Jag måste lära mig mer av administrationen som sker dagtid. Jag kan det kliniska, men inte det andra.

Och politiskt?

– Jag vet inte. Jag får försöka hitta en väg framåt där.

Relaterat material

”Primärvården måste få folkhälsoansvaret”

MP vill ha 24 timmars vårdgaranti

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev