fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Skånes sjukhus får egna styrelser

Publicerad: 15 november 2018, 14:07

Verksamheten vid Skånes universitetsjukhus ska styras av en lokal styrelse istället för av en förvaltning.

Foto: Region Skåne

Sjukvården i Skåne ska organiseras om. Regionstyrelsen har sagt ja till att ta bort de geografiska sjukvårdsförvaltningarna Sus, Sund och Kryh.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


I slutet av september meddelade allianspartierna att de ville organisera om vården i Skåne om de fick makten. Sjukvårdsförvaltningarna läggs ner och i stället ska åtta sjukhus få egna styrelser med sex politiska ledamöter i varje, som får driftsansvaret för respektive sjukhus.

– Det har varit väldigt tjänstemannatungt med tre stora nämnder. Vi tror att vi kommer närmare personalen och att det blir lättare att få en känsla av vad som pågår. De här styrelserna blir små, sex politiker och sex ersättare i varje, sade Carl Johan Sonesson (M), regionråd, till Dagens Medicin då.

Nu har förslaget klubbats i regionstyrelsen.
Dessutom läggs beredningen för psykiatri och primärvård ner och ersätts av en primärvårdsnämnd och en psykiatrinämnd, som också får ansvar för habilitering och hjälpmedel.

Det definitiva beslutet om omorganisationen tas av regionfullmäktige i den 27 november och nämndernas ansvarområden regleras i ett beslut i mitten av december.

Sjukvårdsförvaltningarna i Skåne

Skånevård Kryh: Omfattar primärvården i östra Skåne, sjukhusen i Ystad, Hässleholm och Kristianstad.

Skånevård Sund: Primärvården i västra Skåne, sjukhusen i Ängelholm, Helsingborg, Landskrona och Trelleborg, Centrum för primärvårdsforskning och psykiatrin.

Sus: Ansvarar för Skånes universitetssjukhus och primärvård i sydvästra Skåne.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev