Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Skånska politiker kräver svar om EMA-omröstning

Publicerad: 5 december 2017, 10:06

Efter uppgifterna om att Sverige inte stödde Köpenhamns kandidatur när Stockholm åkte ur EMA-omröstningen kräver nu flera skånska riksdagsledamöter svar av regeringen.


Ämnen i artikeln:

EMA

När omröstningen om placeringen av EU:s läkemedelsmyndighet EMA avgjordes den 20 november åkte Stockholm ut redan i den första omgången. Amsterdam, Milano och Köpenhamn gick vidare och Amsterdam stod slutligen som segrare. Hur EU:s medlemsländer röstade är hemligt men enligt medieuppgifter ska Sverige ha röstat på Milano i den andra omgången av omröstningen.

Detta har lett till reaktioner i Danmark och den danska utrikesministern Anders Samuelsen kritiserade Sveriges agerande efter omröstningen. Nu har fyra moderata riksdagsledamöter från Skåne skrivit riksdagsfrågor till EU-minister Ann Linde (S). I sina frågor kräver Jonas Jacobsson Gjörtler, Boriana Åberg, Gunilla Nordgren och Ann-Charlotte Hammar Johnsson svar om hur Sverige röstade när Sverige slagits ut ur EMA-omröstningen.

De påpekar alla att en placering av EMA i Köpenhamn skulle ha varit värdefull för Skåne och södra Sverige. ”Om rapporteringen är korrekt är det en obegriplig och direkt fientlig handling från den svenska regeringen, inte bara mot vårt grannland Danmark utan också mot Sydsverige”, skriver Jonas Jacobsson Gjörtler i sin riksdagsfråga.

Hur Sverige röstade ville EU-minister Anne Linde (S) inte svara på när danskarna kritiserade Sverige efter omröstningen.

– Det kommer jag inte säga för det var hemliga röstningar i alla omgångar och naturligtvis är det så att alla andra kandidater vill att vi ska lägga våra röster just på dem, sade hon till TT.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

EMA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev