tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Skärpt straff vid forskning på människor

Publicerad: 7 augusti 2019, 11:12

Regeringen vill bland annat höja maxstraffet för den som utför forskning utan ett etikgodkännande till två års fängelse.

Foto: Jeppe Gustafsson/Bildbyrån

Regeringen vill ha tydligare etiska regler och hårdare straff vid forskning på människor.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Sverige behöver ett bättre forskningsetiskt regelverk som skyddar enskilda människor och värnar respekten för människovärdet. Det tycker regeringen som skickat en remiss till lagrådet med förslag på tydligare etiska regler och skärpta straff vid forskning på människor.

Bland annat vill regeringen att etikprövningslagens definition av forskning, utöver vetenskapligt experimentellt eller teoretiskt arbete, även ska omfatta vetenskapliga studier genom observation.

Regeringen vill också höja maxstraffet för den som utför forskning utan ett etikgodkännande till två års fängelse. I dag är maxstraffet sex månader. Det betyder att preskriptionstiden också förlängs, från två till fem år.

Förslagen bygger på en översyn av etikprövningslagen i en utredning som kom till i kölvattnet av Paolo Macchiarini-affären.

”Att forska på människor utan etikprövningstillstånd riskerar att personer kommer till skada eller att människors personliga integritet kränks. Något vi blivit smärtsamt påminda om kring alla turer i samband med transplantationerna med konstgjorda luftstrupar”, skriver utbildningsdepartementet på sin webbplats.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Relaterat material

Ny myndighet ska ge enhetlig etikprövning

Etikprövningslagen ses över efter Macchiarini-affären

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev