lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Skattehöjning föreslås i Blekinge

Publicerad: 5 november 2018, 13:34

En skattehöjning är nödvändig om landstinget i Blekinge ska klara ekonomin, anser Alexander Wendt (M).

I väntan på en regering vill Alliansen höja skatten med 60 öre i Landstinget Blekinge.

Ämnen i artikeln:

Landstinget Blekinge

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


– Vi har ingen aning om vilka av de utlovade statsbidragen vi kommer att få, så vi vet inte vad vi ska räkna på, säger Alexander Wendt, (M), landstingsstyrelsens ordförande.

I vågskålen ligger också att landstinget förväntas göra ett nollresultat i år tack vare reavinster, men sådana effekter går bara att räkna hem en gång.

– Om vi inte höjer skatten riskerar vi att gå back med mellan 120 och 130 miljoner kronor, säger Alexander Wendt.

Parallellt med skattehöjningen läggs ett generellt sparkrav på 1,5 procent. Två undantag finns. Dels den redan beslutade skatteväxlingen med kommunerna som allianspolitikerna inte är beredda att göra om, dels primärvården.  Effektiviseringsvinsterna kommer inte att delas ut i form av ramförstärkningar. De ska istället användas till en satsning på primärvården för att klara omställningen till nära vård.

– Den omställningen kommer inte att görs på ett år. Den borde ha varit igång sedan länge, säger Alexander Wendt.

Ytterligare en osäkerhetsfaktor för landstinget är den utredning av kostnadsutjämningssystemet som presenterades tidigare i höstas. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har sagt att övergångsregeringen inte kommer att skicka ut förslaget på remiss, vilket gör att ett nytt system kan träda i kraft först 2021 eller 2022.

Alexander Wendt är inte heller främmade för en skattesänkning, beroende på vilka statsbidrag och reformer som slutligen blir av. Men det går inte att vänta på att förhandlingarna om en ny regering ska bli klara.

­– Skulle det visa sig att vi har tagit i för mycket kan vi gå tillbaka. Men vi måste ta skattesatsen i november, säger Alexander Wendt.

Alliansen styr i minoritet i Blekinge och Alexander Wendt vill inte bedöma hur stora möjligheterna är att budgeten och skattehöjningen går igenom.

­– Jag vill vänta tills jag sett de andra förslagen. Men det är möjligt att det finns en samsyn.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev