Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

SKL ändrar redovisningen av vårdgarantin

Publicerad: 6 juli 2018, 08:13

SKL vässar instrumenten för att mäta primärvårdsgarantin.

Foto: Patrick Trägårdh/Bildbyrån

Sajten vantetider.se ska förändras. Från den 1 januari 2019 ska alla besök i primärvården mätas.


Ämnen i artikeln:

SKR

Hur väl landsting och regioner klarar vårdgarantins tidsgränser redovisas i dag bland annat på vantetider.se som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Men mätningarna har kritiserats för att vara för trubbiga, eftersom de bara mätt en del av läkarbesöken och inte besök hos andra professioner. Nu ska mätningarna ändras.

Redan under 2016 tog SKL fram en modell för utökad primärvårdsuppföljning som har testats i Region Örebro län och Region Jönköpings Län och kommer redan nu också att användas av Region Norrbotten.

Harald Grönqvist, samordnare för tillgänglig vård hos SKL, säger att modellen kommer att gälla för alla regioner och landsting från och med årsskiftet, som en följd av den ändrade primärvårdsgarantin som innebär att patienten garanteras en medicinsk bedömning inom tre dagar. 45 miljoner besök kommer att registreras.

– Alla yrkeskategorier ska mätas, även de som besöker en undersköterska med egen mottagning. Det kommer att bli lättare att se förändringar, säger han.

I redovisningen ingår mottagningsbesök, hembesök och distansbesök via e-tjänster samt brev och telefonkontakter och redovisningen görs per månad.

Relaterat material

Stora brister i uppföljning av vårdgarantin i VGR

Läkare kritiska till ny primärvårdsgaranti

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev