Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SKL: Mångmiljardtillskott krävs för att klara bemanningen

Publicerad: 7 maj 2018, 12:49

Foto: Thinkstock

Mellan 30 och 50 miljarder kronor. Så mycket pengar saknas för att bibehålla personaltätheten i kommuner och landsting fram till år 2021.
– Och det är utan sådana reformer som fastläkarlöftet, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL).


Ämnen i artikeln:

SKRAnnika Strandhäll

Ett av Socialdemokraternas vallöften är en fastläkarreform, som ska ge alla invånare rätt till en fast läkare som samordnar både primärvård och sjukhusvård. Socialminister Annika Strandhäll sade då till Svenska Dagbladet att en lagändring inte borde innebära några ”märkbara budgetära konsekvenser för staten”.

­ – Vi ser att mycket kan göras inom ramen för det arbete landstingen gör redan i dag och i de statliga satsningar som redan finns, säger Annika Strandhäll i ett SMS till Dagens Medicin.

Men SKL är inte lika säkra. Nästa vecka presenteras vårens ekonomirapport och Annika Wallenskog säger att det kommer att krävas betydligt större tillskott från staten än de tio miljarder kronor som det tidigare pratats om för att klara finansieringen av vård, skola och omsorg på samma nivå fram till 2021.

­– Siffrorna är inte klara, men det pekar mot mellan 30 och 50 miljarder utan någon utbyggnad.

Bland orsakerna till underskottet finns en åldrande befolkning samt stora pensionsavgångar. Annika Wallenskog säger också att den stora utmaningen med en fastläkarreform i första hand inte är den ekonomiska.

­ – Det är personal. Hur ska man hitta de här personerna som ska ta hand om patienterna?

I april prognostiserade SKL att högkonjunkturen kulminerar under nästa år och att sysselsättningen minskar. Det innebär lägre skatteintäkter för kommuner och landsting och då kommer det inte att finnas utrymme för att öka personaltätheten ytterligare.

­– Då har vi ändå räknat positivt. Risken är att Sverige kommer in i en lågkonjunktur i stället, säger Annika Wallenskog.

Relaterat material

S: Fast läkare ska samordna all vård

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKRAnnika Strandhäll

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev