lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SKL öppnar för vinstbegränsning i välfärden

Publicerad: 13 mars 2017, 08:57

Lena Micko.

Foto: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

Organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) är öppna för att begränsa vinster i välfärden. Men om det föreslagna vinsttaket är den rätta lösningen vill SKL ännu inte ta ställning till.

Ämnen i artikeln:

SKRVinster i välfärdenVårdpolitik

– Vi anser att den frågan om både taket och modellen bör hänga ihop med diskussion om vilka kvalitetskrav man ska ställa, och vad man menar sedan med ersättningsmodeller, säger SKL:s ordförande Lena Micko (S) i SR Ekots lördagsintervju.

S-politikern tonar också ned kritiken mot utredaren Ilmar Reepalus förslag om ett vinsttak på sju procent och hur det skulle slå mot välfärdsbolagen.

– Det finns en stor överdrift i debatten. Vi vill ha en mer konsekvent analys av hur det faktiskt ser ut. När den är framtagen kan vi fördjupa oss mer i diskussionen, säger Lena Micko.

I slutändan vill SKL slå vakt om flera utförare i välfärden som företag och ideella organisationer. Därför hoppas Lena Micko på att det finns en gemensam vilja för en förbättring bland aktörerna.

– Även om grunduppfattningar är olika behövs det mer ordning och reda i välfärden. Huvudprincipen är att resurserna ska gå till vad det är avsett för.
I helhet föredrar SKL att avvakta med sina bedömningar till välfärdsutredningens slutrapport lämnas i maj.

Moderaternas förste vice ordförande Peter Danielsson, tycker det är märkligt att Lena Micko hade ett sådant ensidigt fokus på den svenska välfärden under intervjun.

– Hon fick hela diskussionen att handla om vinsttak. De riktiga utmaningarna handlar om att såväl privata som offentliga utförare kan säkerställa hög kvalitet och tillgänglighet i välfärdssektorn, säger han till TT.

Detta är viktigt eftersom kommunerna numera står inför tuffa utmaningar i välfärden, inte minst när det gäller integrationen av Sveriges många nyanlända, säger Danielsson, som leder Moderaternas reformgrupp för välfärden.

– Att dra undan mattan för de privata utförarna, som utgör en femtedel av välfärdssektorn, är både ogenomtänkt och direkt farligt.

GABRIEL CARDONA CERVANTES/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev