Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SKL tveksamma till förslag på ny lag

Publicerad: 5 mars 2015, 13:43

Organisationen kallar lagstiftning en nödutgång och ser hellre lokala lösningar.


– Utgångspunkten att patienter inte ska behöva vänta för att få komma till rätt vårdform är viktig, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, till Dagens Medicin.

Så långt är han och Göran Stiernstedt överens.

När det sedan kommer till de förslag på förändringar i betalningsansvaret mellan kommuner och landsting, som på torsdagen lämnades över till regeringen, krackelerar samsynen något.

– Det är en del stora förändringar och vi behöver fundera på om de är bästa sättet att uppnå en lösning, säger Hans Karlsson.

SKL-chefen är inte övertygad om att centrala lösningar alltid är de bästa.

– Det här sköts allra bäst lokalt och de variationer som finns är viktiga, säger han.

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat föreslår utredningen i första hand att det träffas avtal mellan landsting och berörda kommuner. Misslyckas det är tanken att kommunerna, under vissa förutsättningar, blir betalningsansvariga efter tre dagar, mot dagens fem.

Är det realistiskt?

– Det finns en stor variation i landet. I Skellefteå kommun hade man nyligen ganska många patienter som låg kvar på sjukhuset och väntade, men efter att man jobbat aktivt med det är det nu nästan inga alls. Det finns många exempel på kommuner som klarar det här.

Men det finns väl också kommuner som inte gör det?

– Ja, det finns också exempel på att det finns en svårighet. Det är lösbart, men lagstiftningsvägen är kanske inte den bästa vägen att gå. Det är en nödutgång, det är bättre att man hittar sina egna arbetssätt.

Utredarna är övertygade om att deras förslag kommer att mötas av kritik från kommunerna om regeringen beslutar om en remissvända. Hur SKL, som företräder såväl de förmodat kritiska kommunerna som de förmodat positiva landstingen, ska svara på en eventuell remiss kan Hans Karlsson inte säga utöver att det kommer att vara ”en sammanvägd bild”.

Relaterat material

Ny lag ska stoppa dyr onödig vård

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev