Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SKL vill ha mer pekpinnar och fler än bara läkare

Publicerad: 1 juni 2018, 08:23

”Ska den här omställningen ske så måste staten vara en medspelare till landstingen”, säger Dag Larsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsdelegationen vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Foto: Pax Engström Nyström

SKL är positivt till utredningens förslag – samtidigt efterlyser organisationen tydligare statlig styrning i det pressade ekonomiska läget.


Ämnen i artikeln:

SKRAnna NergårdhGöran Stiernstedt

– Jag tror att förslagen kommer att mottas väldigt positivt av de flesta landstingspolitiker, oavsett vilket politiskt block man tillhör, de flesta är överens om ambitionen att förstärka primärvården, säger Dag Larsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsdelegationen vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, till Dagens Medicin.

Det mesta som presenterades var enligt honom väntat, men inte allt.

– Det som är lite förvånade, och som jag tycker är bra, är att man tar avstånd från Göran Stiernstedts idé om att skapa en särskild primärvårdsgren för kroniskt sjuka äldre.

Dag Larsson välkomnar också att delbetänkandet understryker statens ansvar i den föreslagna omorganisationen.

– Jag får fler signaler från Landstingssverige att ekonomin är extremt hårt ansträngd. Ska man samtidigt som man spar och gnetar för att undvika röda siffror göra en stor satsning på primärvården blir det näst intill omöjligt för många landsting.

SKL har ingen uppskattning på hur mycket staten skulle behöva skjuta till för att landstingen exempelvis ska ha råd med finansieringen av de 1 250 specialiseringstjänster i allmänmedicin som föreslås. Staten har ökat statsbidragen till landstingssektorn de senaste åren, något som Dag Larsson anser är bra och en förutsättning för en fungerande sjukvård i hela landet.

– Men en del av statsbidragen har varit bundna till olika satsningar, delvis beroende på olika önskemål från riksdagen. Skulle man önska någonting så vore det att den bundna delen riktas in på att just göra den här omställningen.

Då bristen på allmänspecialister är ett faktum anser Dag Larsson att det ska ske en prioritering av vilka patientgrupper som ska ha en fast läkarkontakt.

– Relativt friska människor mitt i livet kan ha någon annan form av fast vårdkontakt, som en sjuksköterska.

Dag Larsson tror också att det vore bra att få in fler yrkesgrupper i primärvården och vänder sig emot delar av haussen kring den norska primärvården.

– De är bra på många sätt men det som är en nackdel är ont om andra yrkesgrupper än läkare. Det är ont om sjuksköterskor, distriktsköterskor och fysioterapeuter. Det ska vi undvika.

Relaterat material

Utredning skärper kraven på primärvården

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev