Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SKR: Åtta miljarder för att säkra välfärden

Publicerad: 11 maj 2020, 06:30

Anders Knape.

Foto: Thomas Carlgren

Kommuner och regioner drabbas hårt ekonomiskt av den pågående coronapandemin. För att säkra välfärden behöver regeringen bland annat skjuta till åtta miljarder i statliga bidrag. Det skriver Anders Knape, ordförande Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, på DN Debatt.

Ämnen i artikeln:

SKRDet nya coronaviruset

I en ny ekonomisk rapport, som presenteras under måndagen, varnar organisationen för att lågkonjunkturen i samhället kan dröja sig kvar och ekonomin återhämta sig först 2023.

”De ekonomiska konsekvenserna av covid-19 är i nuläget svåra att överblicka. Det enda vi säkert kan konstatera är att det kommer bli några extra tuffa år framöver”, skriver Anders Knape i debattartikeln.

För att stötta kommuner och regioner och upprätthålla, vad man menar är, en god välfärd listar Knape fyra åtgärdsförslag till regeringen.

Anders Knape vill se ökade generella statsbidrag till kommuner och regioner med åtta miljarder kronor för 2021, att extraordinära inkomstbortfall för landets kollektivtrafik ersätts och att samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommuner förstärks.

Han vill dessutom att regeringen inför fler arbetsmarknadsinsatser samt garanterar att kommuner och regioner ersätts för skäliga merkostnader för covid-19 inom hälso- och sjukvård och socialtjänst.

”En extraordinär kris kräver extraordinära insatser. Och den kräver att alla insatser som är möjliga verkligen sätts in”, skriver Anders Knape bland annat.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev