torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SKR kritiska mot att låta staten styra över sjukhusbyggen

Publicerad: 2 februari 2022, 10:58

Låt regionerna få behålla makten över sjukhusbyggena, anser SKR.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Att göra sjukhusbyggen till riksintressen skulle försvåra regionernas planering. Det skriver Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, i sitt remissvar.

Ämnen i artikeln:

Vårdens arkitekturSofia Wallström

LB


Förra året föreslog utredare Sofia Wallström, som också är generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att stora infrastruktursatsningar som sjukhusbyggen borde regleras som ett riksintresse, se faktaruta. I utredningen föreslås också att staten ska ta över ägandet av sjukhusbyggnader.

Läs mer: Två olika alternativ för Växjös nya sjukhus 

Två riktigt dåliga idéer, anser SKR och avvisar helt utredningen förslag. Enligt SKR visar förslagen på en okunskap kring den kommunala och regionala planeringsprocessen. Om staten skulle kunna överpröva beslut om enskilda fastigheter skulle det få konsekvenser för hela vårdsystemet. 

”Vården står inför stora utmaningar. Vi behöver utveckla en mer patientnära vård med större fokus på förebyggande insatser och en stärkt samverkan mellan kommuner och regioner. Det sista vi behöver är statliga myndigheter som får i uppdrag att styra över kommuner och regioners planering”, säger SKR:s ordförande Anders Knape (M) i ett pressmeddelande.

SKR vill hellre ha fler arenor för samverkan inom ramen för nära vård, kunskapsstyrning och sammanhållna vårdförlopp och ge de sex sjukvårdsregionerna en tydligare roll.

Riksintresse

Riksintresse är i dag ett geografiskt område som i nationellt perspektiv är av mycket stor betydelse och som regleras i miljöbalken. Det kan handla om orörda naturtillgångar, kulturtillgångar som bebyggelse, näringslivsförutsättningar som till exempel mineralfyndigheter och områden av betydelse för totalförsvaret. Länsstyrelsen har tillsynsansvar.

 

Källa: Nationalencyklopedin

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev