lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SKR kritiskt till regeringens nysatsning på statsbidrag

Publicerad: 11 juli 2023, 11:30

Rachel De Basso och SKR är kritiska till att regeringen satsar på riktade statsbidrag för att stärka beredskapen i sjukvården.

Foto: Hans Alm

SKR ogillar att regeringen satsar på riktade statsbidrag framför överenskommelser med arbetsgivar- och medlemsorganisationen.

Ämnen i artikeln:

Rachel De BassoSKR

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


I slutet av juni meddelade regeringen att kommuner och regioner som vill ha stöd för att stärka beredskapen inom hälso- och sjukvården från och med nästa år får vända sig till Socialstyrelsen för att få pengar.

Läs också: Hon tar över SKR:s sjukvårdsdelegation

Beslutet innebär slutet för nuvarande system med årliga överenskommelser mellan stat och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Rachel De Basso, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation, är skeptisk till förändringen.

Enligt henne överger regeringen en ”tillitsfull styrning och ersätter den med mer detaljstyrning”

”Det är olyckligt att regeringen väljer att riva upp ett välfungerande samarbete med att samordna hälso- och sjukvårdens beredskap. Kommuner och regioner behöver inte ytterligare ett riktat statsbidrag som skapar mer administration och riskerar att försvåra arbetet med att stärka det civila försvaret”, säger Rachel De Basso i ett pressmeddelande.

Tydligare detaljstyrning från statens sida försvårar planeringen i verksamheterna, menar SKR, som också varnar för att det ökar administrationen ute i landets kommuner och regioner.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev