lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SKR ratar krav på digifysisk vård

Publicerad: 3 februari 2020, 13:26

Foto: Mostphotos

Om digitala vårdgivare tvingas erbjuda fysisk vård i varje region skulle detta begränsa utvecklingen, anser Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, i sitt remissvar.


LB


I oktober kom slutbetänkandet för regeringens utredning Digifysiskt vårdval. Utredaren Göran Stiernstedt föreslog bland annat att regionerna ska ställa krav på att samtliga utförare i primärvården ska kunna erbjuda både digital och fysisk tillgänglighet.

Det är ingen bra idé, anser SKR, som tror att det även kommer att behövas centraliserad digital vård i framtiden. Som exempel nämner organisationen självmonitorering av astma där patienten själv sköter mycket av sin behandling.

”Detaljstyrning av i vilken form uppdraget ska levereras riskerar att försvåra möjligheterna för en sådan utveckling och andra i dag okända utvecklingsspår”, skriver organisationen i sitt svar på utredningen. Man ser dessutom en risk för att både utförare och patienter på olika sätt skulle försöka kringgå regelverket.

SKR anser också att utredningen saknar helhetsperspektiv. Varken den kommunala hälso- och sjukvården eller samarbetet mellan hälso- och sjukvård och socialtjänst tas upp. Dessutom kritiseras utredningen för att fokusera för mycket på nya regleringar i primärvården.

– Mycket av det som lyfts i utredningen pågår redan och det är problematiskt att försöka reglera allt genom nya lagar. Lösningarna måste handla om att ge regionerna större mandat och rådighet över frågorna och kunna anpassa vårdutbudet utifrån de faktiska behoven, säger Marie Morell (M), ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation, i ett pressmeddelande.

Tanken på en enhetlig nationell patientavgift faller inte heller SKR på läppen, eftersom den skulle ”innebära en försvagning av det kommunala självstyret”. SKR anser också att regionerna själva borde få fatta besluten när det gäller hur ofta en patient får lista om sig, och om listningstak ska införas eller ej.

Göran Stiernstedts utredning borde ha samordnat sina förslag med Anna Nergårdhs utredning om nära vård, anser SKR. ”Visioner för framtidens hälso- och sjukvård måste utvecklas inom ramen för en nationell strategi för Nära vård”, skriver organisationen i sitt remissyttrande, som lämnades in i fredags.

Relaterat material

Nätläkarna vill se en fördjupad utredning

Göran Stiernstedt: ”Det fanns en viss övertro till marknaden”

Blandade reaktioner på Stiernstedts utredning

Nätläkarna saknar nytänkande i utredningen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev