Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SKR: Slopa sjukintyg under smittspridning

Publicerad: 12 mars 2020, 10:48

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, vill att kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden tillfälligt ska upphävas. Detta för att minska belastningen i vården och risken för spridningen av coronaviruset.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetSKR

”Att ta bort kravet på ett intyg tillfälligt skulle göra att vi undviker att många besöker vården för styrka att de är fortsatt sjuka. Det skulle också innebära att vi undviker en ökad och onödig belastning på hälso- och sjukvården i ett läge då resurserna redan är hårt ansträngda. Att tillfälligt slopa kravet på läkarintyg skulle vara ett viktigt bidrag”, säger Anders Knape, ordförande för SKR, i ett pressmeddelande.

Under onsdagen slopade regeringen temporärt karensavdraget och SKR skriver i en hemställan till regeringen att kravet på läkarintyg bör upphävas under samma tidsperiod.

En arbetstagare som är sjuk och har nedsatt arbetsförmåga har rätt till sjuklön från arbetsgivaren de första 14 dagarna. För att personen ska ha rätt till sjuklön efter sjunde dagen efter sjukanmälan krävs ett läkarintyg.

Relaterat material

Regeringen slopar karensdagen och ger en extra miljard till vården

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetSKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev