torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SKR: Statlig överrock kortar inga vårdköer

Publicerad: 18 oktober 2021, 08:11

”Självklart har staten en viktig roll att följa upp och granska. Men nu vill man återigen försöka bygga upp parallella strukturer”, säger Marie Morell (M), ordförande i sjukvårdsdelegationen vid Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Arkivbild.

Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Håll fingrarna borta. Sjukvården och regionerna vill hålla staten på armslängd avstånd i jakten på kortare kötider i vården.

Ämnen i artikeln:

SKRMarie Morell

T


Kortare köer i vården står högt på svenskarnas önskelista – det har politikerna förstått och försökt möta med allehanda förslag genom åren, alltifrån kömiljarder till förstatligande av sjukvården. Att rikspolitikerna i sin iver att locka väljare tvingas konstatera att makten över regionerna och sjukvården i mångt och mycket ligger hos de lokala politikerna frustrerar.

Därav försöken till mer statlig kontroll. En regeringstillsatt utredning presenterade i somras ett betänkande – Vägen till ökad tillgänglighet – med förslag om ökad statlig tillsyn.

Läs också: Sfam: ”Tillgänglighet är inte bara kötid”

Men det gillas inte alls av regionernas och kommunernas intresseorganisation Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, vilket framkommer i organisationens remissvar på regeringens utredning.

Parallella spår

– Självklart har staten en viktig roll att följa upp och granska. Men nu vill man återigen försöka bygga upp parallella strukturer, säger Marie Morell (M), SKR:s sjukvårdsdelegations ordförande.

Hon ser en uppenbar risk för onödigt dubbelarbete där regionerna får en överrock i form av en statlig kommitté som ska åka runt och kontrollera och följa upp regionernas arbete med att korta köerna.

Under pandemin har vårdköerna ökat kraftigt, mycket av sjukvårdens kapacitet har gått till att hantera coronahärjningarna. Och självklart är regionerna medvetna om problemen, det finns absolut plats för självkritik, enligt Marie Morell.

– Men man ska komma ihåg att vårdköerna ökade redan innan pandemin, säger hon.

Motverkar syftet

Några viktiga orsaker till det är en äldre befolkning med ett ökat vårdbehov, parat med brist på personal på många håll.

Marie Morell konstaterar att vården kanske inte kommit lika långt med produktionsplanering, att planera bättre, som annan verksamhet i samhället, men som hon ändå tycker börjar ta fart allt mer.

De statliga styrmedlen riskerar att bli trubbiga och motverka sina syften, enligt Morell, och nämner bland annat den statliga kömiljarden, ett bonussystem till de regioner som lyckas kapa vårdköerna. Det tenderar att minska samarbetet över regiongränserna eftersom varje region då hellre ser om sitt eget hus, säger Morell.

Ett förslag i den nu aktuella utredningen syftar just till att öka samarbetet i landet – ett nationellt vårdsöksystem där regionerna i realtid ska kunna se ledig kapacitet i hela landet för väntande patienter.

Olle Lindström/TT

Utredningen

Delegationen för ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården presenterade i somras betänkandet: Vägen till ökad tillgänglighet – långsiktig, strategisk och i samverkan.

Fokus i utredningen är att korta väntetiderna i vården.

Remisstiden går ut 5 november. Endast några få remissinstanser har svarat än så länge.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev