fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Skyldiga att ta emot kontanter – på alla vårdinrättningar

Publicerad: 16 september 2015, 09:41

Foto: Thinkstock

Nu har högsta instans sagt sitt: Sjukvården i Kronoberg måste ta emot kontanter över allt.

Ämnen i artikeln:

Region KronobergLjungby lasarettCentrallasarettet Växjö

Frågan om Kronobergs läns landsting lever upp till bestämmelserna i riksbankslagen eller inte har varit ett fall för rättvisan sedan 2013. Landstingsstyrelsen hade nämligen valt att bara tillåta kontant betalning av patientavgifter vid två vårdinrättningar, Ljungby och Växjö lasarett. Patienter som besökte en annan vårdinrättning fick alltså resa dit i efterhand om de ville betala med sedlar och mynt. Ett beslut som överklagades av landstingspolitikern Tryggve Svensson (V).

Kammarrätten, förvaltningsrätten och nu Högsta förvaltningsdomstolen har samtliga kommit fram till samma slutsats. Betalningsmedlen sedlar och mynt har getts en särställning i lagen på grund av sin stora betydelse för allmänheten, konstaterar den senaste domen. Och frågan om vårdavgifter har inte reglerats särskilt, därför är riksbankslagen tillämplig i fallet.

Kronobergs läns landsting har argumenterat för att lagen inte reglerar frågan om var eller på hur många ställen en borgenär ska vara skyldig att ta emot kontanter. Men det köper inte Högsta förvaltningsdomstolen.

”Landstingsstyrelsens beslut innebär att vårdtagare inom Kronobergs läns landsting som vill betala sin patientavgift med kontanter är hänvisade till två av landstingets vårdinrättningar, nämligen lasaretten i Växjö eller Ljungby. Landstingsstyrelsens beslut lever därmed inte upp till riksbankslagens krav och ska upphävas”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen i domen och avslår överklagandet en sista gång.

Relaterat material

Fel neka kontantbetalning

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev