Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SLL gallrar bort halva it-djungeln

Publicerad: 16 juni 2016, 06:00

Daniel Forslund (L) är innovationslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Av de 1 600 it-system i vården i Stockholms läns landsting är hälften onödiga eller för gamla. Därför ska över 200 miljoner kronor satsas på en upprensning.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Det beslutade landstingsfullmäktige i går, onsdag. Gallringen väntas spara både tid, pengar och resurser.

– Tyvärr satsar alla vårdgivare lite för mycket på det som är nytt. Men den nya tekniken behöver också få plats. Det handlar om att släcka ner och städa bort gammal teknik som stör verksamheterna, säger Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd i Stockholms läns landsting, SLL, till Dagens Medicin.

Det är system som är utdaterade eller inte kompatibla med moderna program. Att det fanns så många olika system visste man inte, utan det upptäcktes för två år sedan vid en inventering inför arbetet med framtidens it-miljö, 3R.

– Det vi upptäckte var att vi hade fler system än vi kunnat ana, 1 600. Och vissa av dem finns i väldigt många versioner. Så även om vi har samma operationsplaneringssystem i landstinget, så finns det i 10, 12 olika versioner, så vi kan ändå inte utbyta information, säger Daniel Forslund.

Det försvårar arbetet för läkare och sjuksköterskor och det kostar i pengar form av licenser, it-drift och support. Varje år skannas fyra miljoner dokument som skickas mellan olika enheter, berättar Daniel Forslund.

Därför kommer SLL att satsa 216 miljoner kronor för att gallra bort onödiga it-system under åren 2017–2020. Det är en satsning som ska betala sig.

– Lyckas man med det här så kan man de närmsta tio åren ta hem den investeringen gånger fyra. Bara på vår it-drift kan man då minska kostnaderna med ungefär en miljard. Men den stora vinsten är ute i verksamheten, säger Daniel Forslund.

Om tekniken fungerade bättre skulle anställda spara 35-60 minuter varje dag säger han och refererar till studier gjorda av Läkarförbundet och fackförbundet Vision.

– Grovt räknat skulle det frigöra tid motsvarande ungefär 2 000 sjukskötersketjänster. Då kan man säga att om vi löser våra it-problem, då löser vi samtidigt våra bemanningsproblem. Det kostar oss tid, pengar och faktiskt liv, när vi inte kan erbjuda vårdpersonalen bra arbetsverktyg.

Så hur många av de här 1 600 systemen och programmen kan ni göra er av med?

– Våra första uppskattningar visar att om vi satsar de här pengarna kan vi minst halvera antalet system och applikationer, alltså till under 800. Det låter väldigt mycket det också, men då ska man veta att vissa är väldigt specialiserade.

Relaterat material

SLL och VGR lägger 4 miljarder på 3R

3R ska rensa upp i it-systemens ”zombiekyrkogård”

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev