Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

SLL inför utbildningskrav i kölvattnet efter Macchiarini

Publicerad: 26 September 2017, 12:56

Peter Carpelan.

Foto: Anna Molander

Alla verksamhetschefer ska ha utbildning i god klinisk sed och forskare ska skriva under en ansvarsförbindelse. Men någon försäkran mot en ny Macchiarini-skandal är det inte.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingPaolo MacchiariniKarolinska institutet

– Vi måste göra allt vad vi kan från landstingets sida för att stärka förtroendet vad det gäller forskning. Jag fick signaler att allt fler patienter och anhöriga inte ville delta i kliniska prövningar då man kände en oro efter Macchiarini-affären, säger Peter Carpelan, M, forskningslandstingsråd till Dagens Medicin.

Landstingsstyrelsen i Stockholms läns landsting fattade i dag, tisdag, beslut om att alla verksamhetschefer, eller motsvarande, inom universitetssjukvården ska ha genomgått en utbildning i good clinical practice, GCP. Dessutom beslutade landstingsstyrelsen att det ska införas ett intyg om ansvarsförbindelse mellan forskare och verksamhetschef. Intyget ska tydliggöra att de inblandade har godkänt att lagar och riktlinjer för god vård och god klinisk sed har följts för det aktuella forskningsprojektet.

Enligt Peter Carpelan har landstinget även tidigare anordnat GCP-utbildningar men dagens beslut i landstingsstyrelsen gör utbildningarna till ett skallkrav.

– Det vi har märkt när vi ser över reglerna är att det är kunskapen och efterlevnaden av de kliniska prövningsreglerna som inte har varit tillräckligt tydliga. Man har kanske inte varit tillräckligt insatt eller inte alla gånger följt de regler som faktiskt finns.

Peter Carpelan förklarar att det intyg som forskare och verksamhetschef ska skriva under också ska tydliggöra ansvarsfördelningen mellan landstinget och Karolinska institutet. En tydligare ansvarsfördelning är något som bland annat Kjell Asplunds utredning om Macchiarini-skandalen också efterlyst.

Hade det som har skett kunnat undvikas om Paolo Macchiarini hade skrivit under ett sådant intyg 2011?

– Är det någon individ som vill fuska kan vi aldrig fullt ut försäkra oss mot det. Men vi gör så gott vi kan genom att stärka upp att de inblandade intygar att de känner till de regler som finns och att de ska följas.

Peter Carpelan anser att landstinget nu tagit kraftfulla mått och steg mot att säkra vad som gäller vid de kliniska prövningar och den forskningsverksamhet som bedrivs inom landstinget och Karolinska institutet.

– Sedan kan man aldrig hundraprocentigt skydda sig mot de som vill fuska. Då skulle vi ha ett kontrollsystem som jag inte tror att någon vill ha.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev